képzőművészet

2020.10.10. 11:23

Egyedi kézműves textilszobrokat mutattak be Baján

A Bajai Festők és Kézművesek Baráti Egyesületének Gondolatok és textilek című tárlatát nyitották meg a napokban a Belvárosi Közösségi Házban.

Márton Anna

Hegedűs Zsuzsanna, Vass Zsuzsanna, Pál Klára és Kovács Márta

Forrás: Petőfi Népe

Az egyesület három felnőtt tagjának paverpol technikával készült alkotásai és két kilencéves gyermek egyedi kézműves termékei láthatók a kiállításon.

Vass Zsuzsanna, a Bajai Festők és Kézművesek Baráti Egyesületének elnöke elmondta, tavaly csatlakozott az egyesülethez Hegedűs Zsuzsanna textilszobrász-oktató és alkotó. Amikor meglátta a munkáit, már tudta, hogy nemsokára a szélesebb közönségnek is bemutatják.

– Amikor ő csatlakozott, már akkor felvetődött bennem a gondolat, hogy legyen egy kiállítás a közeljövőben a munkáiból, mert ez mindenki számára az újdonság erejével hathat. Hegedűs Zsuzsanna olyan alkotásokat készít textilből, amire az ember nem is gondolna. A paverpol a környezettudatosságról szól, arról, hogy a maradék textileket hogyan lehet újra életre kelteni – mondta az elnök a tárlat bemutatása során.

A paverpol technika lényege, hogy egy drótváz vagy gipszalap, megunt ruhadarabok, alufólia és textilragasztó segítségével egyedi alkotások hozhatók létre. Részben újrahasznosítható anyagokkal dolgoznak a textilszobrászok. Olyan ragasztóanyagot használnak, ami környezetbarát, az egészségre nem káros, gyermekek is dolgozhatnak vele. A ragasztó levegőre száradó, megkeményíti az adott anyagot, felhasználható textil, selyem, papír, fa, gipsz, kerámia és más anyagoknál is.

A Bajai Festők és Kézművesek Baráti Egyesületének bemutatóján három csoporttag munkái tekinthetők meg: Kovács Márta, Hegedűs Zsuzsanna és Pál Klára alkotásai. A három felnőtt oktató munkái mellett két kislány alkotásai is láthatók, Vásári Linetté és Veréb Viktóriáé, ők negyedik osztályos tanulók.

– A lányok a nyári kézművestáborok rendszeres­ résztvevői. Annyira ügyesek voltak, hogy tulajdonképpen az első termékeik vannak kiállítva a teremben, és senki nem mondaná meg, hogy kilencéves kislányok készítették őket – mondta Vass Zsuzsanna, az egyesület elnöke. A textilszobrokat az érdeklődők október 30-ig naponta 9-től 20 óráig a Belvárosi Közösségi Házban tekinthetik meg.

Hegedűs Zsuzsanna, Vass Zsuzsanna, Pál Klára és Kovács Márta
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!