Szántóiak Napja

2020.08.26. 17:57

Táncjáték mutatta be Hercegszántó történetét

Szombaton már hetedik alkalommal rendezték meg a Szántóiak Napját. Az Albert Flórián téren Szántova – egy tragédia üzenete címmel népi táncjátékot láthattak az érdeklődők.

Tölgyesi Gábor

Az ősbemutatót több százan tekintették meg, elismerően nyilatkoztak a produkcióról

Forrás: Tölgyesi Gábor

A mű az 1880-as évektől közel fél évszázadon keresztül Szántova, majd Hercegszántó történetének eseményeit és egy tragédiát mutat be népzene, néptánc, népdalok és vizuális alkotások megjelenítésével.

Varga Gábor producer szerint az alkotás morális üzenet, mely a nemzetiségek egymás mellett éléséről, a közösségek összefogásáról és a tragikus, meggondolatlan cselekedetek elkerüléséről szól. A táncjáték koreográfusa Nemes Szilvia, az Állami Népi Együttes tagja.

– Megtiszteltetésnek vettem a felkérést. Közel másfél éve kezdtük el a munkát. Érdekes feladat volt egy tragédiát színpadra állítani népi táncjáték keretében. Nagyon jó segítőim voltak ifj. Csoóri Sándor „Sündi” népzenész, a hazai sokszínű délszláv népzene képviselője, a Babra zenekar, valamint a helyi fiatal tamburások személyében. Ki kell emelnem a szántói táncosok tánctudását, hozzáállását. Az előadásban nagybaracskai fiatalok is felléptek. Elbűvölő volt Orcsik Darinka kristálytiszta énekhangja. A háttérkép Milojev Zsanett ötletes elképzelését dicséri. Jó csapatmunka volt, hiányozni fognak a részt­vevők – mondta el Nemes Szilvia.

Az ősbemutatót több százan tekintették meg, elismerően nyilatkoztak a produkcióról
Fotó: Tölgyesi Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!