PesText Fesztivál

2020.08.19. 13:24

A közönség tetszését is elnyerte a félegyházi írónő

Azon túl, hogy a legjobb tizenkét novella közé választották, most a közönségdíjat is elnyerte a Félegyházán élő írónő, Mik­lya Luzsányi Mónika A cafka című műve a PesText Fesztivál idei írópályázatán, melyre a V4-es országokból több mint négyszáz írásmű érkezett.

Vajda Piroska

A PesText Reset – az irodalom most is összeköt – írópályázat közönségszavazására 1243 szavazat érkezett. Kiegyenlített versenyben 222 szavazattal a nyertes Miklya Luzsányi Mónika lett, így a közönségdíjas munka angol nyelven külföldi irodalmi lapokban is megjelenhet. Az elismerés és a pénzjutalom mellett a győztesek bemutatkozhatnak azon a nemzetközi irodalmi fesztiválon is, amelyet a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület ősszel második alkalommal rendez meg Budapesten.

Miklya Luzsányi Mónika A cafka című írását a korona­vírus-járvány ihlette. A pandémia alatt ugyanis végig az foglalkoztatta, hogyan élik meg ezt a helyzetet a gyerekek. – Mert mint tudjuk, a magyar szülők többsége nem beszélget a gyerekeivel, ezért nagyon sok gyermek nézett úgy szembe ezzel a helyzettel, hogy bár a híreket hallotta, de nem magyarázták el neki, mi történik a világban – nyilatkozta az írónő, aki ötgyermekes édesanyaként, harmincéves tanítási gyakorlattal a háta mögött nagyon jól tudja, hogy mi zajlik a gyerekek fejében.

– Mi azt gondoljuk, hogy amit kimondunk, azt a gyerekek is értik, pedig legtöbbször a mondanivalót áttranszformálják a saját világukba. Főleg, ha valami olyasmiről van szó, amitől fél, ami frusztrálja. Ebben a novellában egy óvodás gyerekcsoportról írok, ahol mindegyik gyermek próbálja kijátszani magából a pandémiát – részletezte Miklya Luzsányi Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!