rendezvénysorozat

2019.10.15. 14:51

Elkezdődtek a Csillagászati Napok Kiskunhalason

A csillagászat és az űrkutatás aktuális kérdéseivel és témáival foglalkoznak a hétfőn este óta tartó 44. Kiskunhalasi Csillagászati Napokon. A városi könyvtárban tartott négynapos rendezvénysorozat első előadója Dr. Kiss László akadémikus, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója volt.

Mester-Horváth Nikolett

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A Kiskunhalas legrégebbi rendezvényének számító csillagászati napokat 1975-ben rendeztek meg először. – Az elmúlt évtizedek alatt nagyon jó személyes kapcsolatot alakítottunk ki az előadókkal, ezért ma már könnyen leszervezhető, hogy akadémikusok, kutatók eljöjjenek hozzánk és megosszák legfrissebb ismereteiket hallgatóinkkal – mondta ifj. Balogh István csillagász, a halasi Csillagvizsgáló Obszervatórium vezetője.

A nyitórendezvényen egy a Hawaii Csillagászati Intézet Egyetemének munkatársa által két évvel ezelőtt azonosított, a Naprendszeren áthaladó, különösen viselkedő ’Oumuamua nevű égitestről tudhattak meg többet az érdeklődők. A hiperbolikus pályán haladó objektum alakja hosszúkás, szivar formájú, nagyon nagy sebességgel haladt át naprendszerünkön és változtatta a fényességét. Dr. Kiss László akadémikus elmondta, hogy korábban több kutató úgy gondolta, egy idegen civilizáció űrhajója lehet az ismeretlen égitest. Ezt későbbi tanulmányok megcáfolták, tulajdonságai természetes eredetre utalnak.

Fotó: Mester-Horváth Nikolett / Petőfi Népe

A tudományos-ismeretterjesztő előadássorozat a keddi napon Dr. Tóth Imre, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézet kutatója „Mit tudtunk meg eddig égi kísérőnkről, a Holdról?” című előadásával folytatódik. Szerda este Dr. Almár Iván professzor, emeritus kutató „Tényleg visszatérünk a Holdra a következő évtizedben? Az Artemisz-terv” című előadásával érkezik Halasra. A rendezvénysorozat záróelőadását Dr. Hegedűs Tibor egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumának vezetője tartja majd „Furcsaságok a Hold körül – hoaxok és valóság” címmel. Az előadások minden nap 18 órakor kezdődnek a Martonosi Pál Városi Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!