Petőfiváros Napja

2019.09.22. 07:39

Ólomüvegeket mutatott be a kecskeméti tárlat

Holtság Károly kecskeméti üvegfestő és restaurátor munkáiból nyílt egynapos kiállítás szombaton a kecskeméti SOS Gyermekfalu közösségi házában a Petőfiváros Napja szüreti fesztivál keretében.

Horváth Péter

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

A tárlat Holtság Károly számos jelentős munkáját gyűjtötte össze és mutatta be tablókon, valódi ólomüvegeken és lámpákon keresztül a gyermekfalu fiataljainak, akik a többek közt a Magyar Termék Nagydíjat is elnyert alkotások által nyerhettek inspirációt leendő pályaválasztásukkal kapcsolatban.

A kiállítás darabjait Gevicser Gyula, a Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vizuális- és környezetkultúra tanára méltatta. – A művészeti alkotások gyakran elvontnak, a befogadó közönségtől távol állónak tűnik, sokszor öncélú szimbólumok gátolják a megértést. Ezzel szemben az iparművészet alázatra, együttműködésre, folyamatos ismeretszerzésre tanít, emellett beilleszkedik környezete kultúrájába és hagyományrendszerébe. Úgy teremti meg a jelent, hogy harmóniában él a múlttal – mondta Gevicser Gyula és hozzátette, hogy Holtság Károly kiállítását mintaként ajánlja mindenkinek, aki megunta a tucattermelés még éppen elfogadható vagy már elfogadhatatlan színvonalát és elutasítja annak harsány és hatásvadász megjelenését. Valamint ugyancsak mintaként ajánlotta azoknak, akik a művészetet nem mint elvont fogalmat, hanem mint érhető és gyönyörködtető valóságot akarják látni.

Holtság Károly elmondta, hogy több évtizedes szakmai életútján mindig a tanulás és a fejlődés vágya vitte előre, és hangsúlyozta, hogy még ennyi idő után is rácsodálkozik az ólomüvegek múlhatatlan szépségére.

Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!