Baja

2019.04.23. 14:11

Bajai arcélek: újabb kisvárosi életutak a harmadik kötetben

Titkokat ismerhetnek meg a Bajai arcélek legújabb kötetének olvasói. Sokak által ismert vagy ismerni vélt személyekről tudhatnak meg érdekességeket, szalámiillatú csempészbusztól az örökös halfőző bajnok fortélyáig, és még tovább.

PN

Dr. Fátrai Klára és dr. Juhász Károly, a főiskola volt főigazgatója

Forrás: Petőfi Népe

„Már húztam fel a Kádár-szigettől lerobbant motorcsónakú és nagy kajakos pesti kirándulócsoportot is! Egy ilyen „hétköznapi” vízi mentés emléke nagyobb becsű számomra, mint egy bármily jelentős szakmai szereplés. A Dunán, egy szál gatyában nincs különbség atomfizikus vagy bolti eladó között – csak az számít, hogy találjuk fel magunkat egy-egy váratlan helyzetben, hogyan tudunk összetartani, segíteni egymást. Talán megértettem valamit az itt száz évek óta élők világából is, és ezt a vonalat kívánom szolgálni és továbbvinni úgy a szakmámban, mint a privát életben – Baja értékeit gyarapítani és hírét vinni a világba!” Így foglalta össze életfilozófiáját dr. Hegedüs Tibor, aki 35 év után már csónaktulajdonosként és pár éve halászléfőzőként is éli bajaiságát.

Ő az egyik szereplője a Bajai arcélek című könyvsorozat legújabb darabjának, amit a napokban mutattak be. Kacskaringós életutakat ismerhetnek meg az olvasók, egyéni karrierek vargabetűivel, a történelem városra és családi sorsokra gyakorolt hatásával szembesülhetnek. A sorozat harmadik darabjának oldott, baráti hangulatú bemutatója is számos érdekességet villant fel. Így például szóba került, hogy a könyvben szereplő sokszoros világbajnok motorcsónak-versenyző iskolásként testnevelésből felmentett volt. De fény derült arra is, hogy a kötet másik szereplője, dr. Fátrai Klára, éppen születésnapját ünnepli.

Nyugalmazott diplomata és whisky-készítő, főigazgató és örökös halfőző bajnok, rádióalapító és halboltos, horgász-világbajnok és muzeológus, leginkább becenevén emlegetett egykori gólvágó kedvenc és csillagász életéről, küzdelmeiről egyaránt megtudhat érdekességeket, aki kezébe veszi a tizenhét személyt bemutató könyvet. A lokálpatrióta portrésorozat a harmadik köteténél tart.

Martonosi Attila, a könyv kiadója – a rendezvénynek otthont adó Bérci Ház tulajdonosa – elmondta: az egykori fotográfus nevét viselő épületet másfél évtizede vásárolta meg, akkor úgy tervezte, hogy közösségi térként üzemelteti, ez nem volt zökkenőmentes próbálkozás. Egykori művelődésszervezőként úgy érezte, hogy a köz javára kellene tenni, ezért megfogadta: közzé tesz olyan kisvárosi életutakat, amelyekről a várost jól ismerő nagy öregektől hallott, időnként hajnalig tartó poharazgatásaik során. Ebből született meg a sorozat ötlete, az első két kötet között két év telt el, majd közel hatéves szünet után született meg a harmadik.

Géczy Zsolt újságíró, a kötetek egyik állandó szerzője a bemutatón hangsúlyozta: kiadó és nyomda nélkül nincs nyomtatott termék, ők a letéteményesei a sajtószabadságnak is, helyi kiadványokkal lehet növelni az olvasói érdeklődést. Azt is kiemelte: a könyvben szereplő interjúalanyok felelőssége, hogy a megjelentek mennyire felelnek meg a múltnak, a jelennek és valóságnak. Ezt a szubjektivitást vállalja a könyv, amiben érdekes, értelmes emberek – akik letettek már valamit az asztalra – megjelenhetnek nagyobb nyilvánosság előtt.

Dr. Fátrai Klára és dr. Juhász Károly, a főiskola volt főigazgatója
Fotó: Petőfi Népe

A kötetben szereplők

Az olvasók Szentiványi Gábor, dr. Juhász Károly, Merk Zsuzsa, dr. Cseh Béla, Bánáti Tibor, Osztrogonácz József, dr. Fátrai Klára, Varga György, Marton Péter, dr. Novics György, Volentér László, Krammer János, Palik Vera, Kovács László, Szabó Tibor, Szőke Lajos és dr. Hegedüs Tibor életéről tudhatnak meg többet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!