Kiskunhalas

2019.04.13. 19:57

A véletlent, mint munkamódszert használták alkotásaikban (galéria)

Fluke – Irányított véletlen címmel nyílt kiállítás péntek délután Halason a Közösségek Házában. Vida Krisztina és Orcsik Gergő a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanulói, Krisztina jövőre fog diplomázni festő szakon, Gergő pedig másodéves grafikus hallgató.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Krisztina párhuzamosan dolgozik olajjal és akvarellel, képeinek témáját személyes élmények, emlékek, emberi kapcsolatok, álmok határozzák meg. Gergő különböző sokszorosító grafikákat és tus képeket alkot, fontos számára az anyaggal való kísérletezés, az anyag tulajdonságait kihasználó irányított alkotás.

Dobó Bianka képzőművész nyitotta meg a kiállítást, aki arról beszélt, hogyan használják a véletlent a művészetekben. – A fluke angol szó jelentése szerencse, véletlen. A véletlen, egy olyan esemény, ami nem várt eredménnyel zárul. A véletlen, mint munkamódszer végig húzódik a 20. század művészetének történetén. A zeneszerző például nem határozza meg pontosan a darab minden részletét, például a hangmagasság vagy a ritmus kiválasztását az előadó döntésére bízza. Az így létrehozott kompozíciók nem adhatók elő többször azonos módon. Krisztina és Gergő munkáiban is jelentős szerepet tölt be a véletlen, esetükben a művészek által irányított véletlenről beszélünk. Például, amikor Gergő ecsettel nyúl bele a tus véletlenszerű elrendeződéseibe – mondta Dobó Bianka.

Mindkét művészi megközelítésben nagy szabadságot kap a néző, a képzelőereje kapcsolja össze a nyilvánvalót a rejtettel. A tárlat május 6-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!