Kecskemét

2018.09.30. 09:32

A magyar nóta hazai kincs

Szombaton tartotta meg jubileumi nótagáláját a 10 éves Kecskeméti Nótások Baráti Köre. A kecskeméti Piarista gimnázium dísztermében nótakedvelők sokasága gyűlt össze, hogy együtt ünnepeljenek a baráti kör tagjaival.

Sebestyén Hajnalka

A gála háziasszonya Ország Ilona volt, aki felelevenítette a baráti kör megalakulását, célkitűzéseit. Hangsúlyozta: céljuk a kezdetektől, hogy a magyar nóta hagyományát ápolják, megőrizzék az utókornak, ugyanakkor szórakoztassák a nótakedvelő közönséget. Hozzátette: a magyar nóta nemzeti kincs, 2014 óta Hungarikum, ha élő cigányzene kíséri. Így a baráti kör minden rendezvényén a magyar nótákat élő cigányzene kíséri. Nem utolsó sorban megköszönte a támogatók segítségét is.

A város nevében Lévai Jánosné önkormányzati képviselő köszöntötte a baráti kör tagjait és a közönséget. Méltatásában kiemelte, hogy Kovács János Aranykoszorús nótaénekes, a baráti kör alapítója és elnöke, valamint párja, Ország Ilona egy igazán összeillő pár. Mindent megtesznek azért, hogy a magyar nóta fennmaradjon, még életük legnehezebb pillanataiban is. A baráti kör tagjaival pedig hetente találkoznak, próbálnak, hogy minden rendezvényükön, illetve a versenyeken a legjobbat nyújthassák.

Mielőtt a nótázás kezdetét vette volna, fiatal vendégeket köszönthettek a színpadon. A Mátyás Király Citerazenekar ifjú tehetségei zenéltek és énekeltek, műsorukat hatalmas taps fogadta. Majd következtek a nótaénekesek.

A nótagála a Sivány buckatetőn ül a vén sas... címet kapta, mely nótát több mint száz évvel ezelőtt Kada Elek, Kecskemét egykori polgármestere írta. E nótát a gálaműsor nyitányaként Kovács János Aranykoszorús nótaénekes, a baráti kör alapítója és elnöke énekelte el.

A gála meghívott vendégművésze volt: Nógrádi Tóth István nótaénekes és Sümegi Bálint kodályos diák. Fellépést vállalt még: Balázs Anikó, Kovács Böske, Égető Ilonka, Mészáros Tóth Piroska, Nagy Mária, S. Nagyné Marika, Suba Sári és Kovács János. Az énekeseket Nyári László és zenekara kísérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!