Kecskemét

2018.04.11. 07:00

Mesejátékkal zárja idei évadát a Pótszék Társulat Kecskeméten

Szeretetről, bátorságról és barátságról mesél a kecskeméti Pótszék Társulat évadzáró mesejátéka. Az erdő Mozartjai című előadás bemutatóját csütörtökön tartják a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban. A színtársulat először lép mesedarabbal színpadra. A klasszikus zenével átszőtt előadás legfőbb célja, hogy megízleltesse a klasszikus dallamok szépségét és értékét az óvodás és általános iskolás korosztállyal. A darabot legközelebb április 28-án láthatja majd a közönség az ifjúsági otthon színpadán.

Koós Kata

Az erdő Mozartjai című mesejátékával zárja idei évadát a kecskeméti Pótszék Társulat, melynek bemutatóját csütörtökön tartják a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban. A darab különlegességét adja, hogy a színtársulat először szólítja meg a gyermekközönséget.

– Egyik fő törekvésünk a darabbal, hogy a gyerekek belekóstoljanak egy kicsit a klasszikus zene szépségébe és értékeibe. Hiszen nagyon sok egynyári sláger van, melyek eltűnnek, Liszt vagy Mozart ellenben máig nem merült feledésbe. Érdekes volt a munka, ugyanis visszafelé dolgoztunk. Voltak olyan favorit klasszikus zenéim, melyekről úgy gondoltam, hogy hangulatilag sokat adhat a gyerekeknek. Ezekhez a zenékhez próbáltam egy történetet kitalálni – mondta el Nyitrai Brigitta, társulatvezető.

– A darab dialógusait Bálint Endre, Zsoldos Péter- díjas író alkotta meg. Gulyás László csodás díszletével, Mogyoró Zsanett rendezésével és a szereplők lelkes munkájával pedig teljessé vált az előadás – tette hozzá.

Az erdő Mozartjai szeretetről, bátorságról, összetartozásról és barátságról mesél. Mirszifalva zeneszerető fantázialényei – egy merész goblin és két vakmerő törpe – együtt kerekednek fel, hogy barátjuk betegségére számtalan nehézség és gonosz varázslat ellenében gyógyírt szerezzenek. Az orvosság egy különleges gyógynövény, mely csupán egyetlen helyen terem: a sűrű, sötét és veszélyes, zord rengetegben. Kalandjaik során felcsendülnek többek között Bartók, Mozart, Dvořák, Csajkovszkij és Hacsaturján klasszikus dallamai. A társulat az érdeklődő pedagógusoknak előzetesen elküldte a zenék teljes leírását, hogy óvodásaikkal, iskolásaikkal már a bemutató előtt megismertethessék a klasszikus zenei műveket.

– Ha az előadás hatására csak egy gyerek is kedvet kap ahhoz, hogy elkezdjen bármilyen hangszeren játszani, már megérte, hiszen a zene rengeteg nehézségen képes átsegíteni az embert élete során – mondta Nyitrai Brigitta.

A társulat első gyermekeknek szóló előadása vezetőjük számára egyéb okból is különleges. Először fordul elő ugyanis Nyitrai Brigitta életében, hogy nem a színpadon jelmezben, hanem technikusként vesz részt egy darabban.

– Nagyon nagy kihívás, folyik rólam a víz a technikusi állásban. Komoly feladat egyszerre kezelni a hang- és fénytechnikát, közben követni a szövegkönyvet. Óriási koncentrációt és folyamatos jelenlétet követel. Hálás vagyok Molnár László hangmérnök segítségéért, aki végig jelen lesz az előadások alatt – mondta.

A társulatvezető véleménye szerint az idei messze a legsikeresebb évad a társulat életében.

– Nagy volt az érdeklődés mindhárom felnőtt előadásunk, a Sylvia, a Helyet az ifjúságnak és Neil Simon: Pletykák című darabja iránt is. Országszerte egyre több helyről keresnek meg minket: Sátoraljaújhelyről, Budapestről, Hódmezővásárhelyről. Amatőrökként ez elmondhatatlanul jó érzés. Természetesen a bemutatóinkat mindig Kecskeméten tartjuk, itt a bázisunk. Nagyon sok segítséget kapunk a Hírös Agóra Nonprofit Kft-től, a Katona József Színháztól és a Szentkirályi Művelődési Háztól – közölte Nyitrai Brigitta.

Az Erdő Mozartjai című mesejátékot a csütörtöki bemutatót követően április 28-án, szombaton, 10 órától láthatja majd a közönség a Kecskeméti Ifjúsági Otthon színpadán.

Szereplők

Máli: Varga László

Zumi: László Ferenc

Sipi: Tóth Soma

Gümli: Király Kata

Herceg: Gulyás László

Varázsló: Bunyik Tamás

Boszorkány, Tündér: Hartyáni Katalin

Elfi: Barta Attila

Rendező: Mogyoró Zsanett

Zenei rendező, technikus: Nyitrai Brigitta

Díszlettervező: Gulyás László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!