300. évforduló

2018.03.07. 17:30

Születésnapjára készül Kiskőrös

Egy éven át ünnepli Kiskőrös a város megalapításának a 300. évfordulóját. Május 18-tól mintegy 100 olyan eseményt rendeznek a városban, amely az elmúlt évszázadok történetét eleveníti fel. Erről tartottak sajtótájékoztatót szerda délelőtt Petőfi Sándor szülővárosában.

Barta Zsolt

Kautzky Armand színművész szlovák népviseletbe öltözött hölgyekkel

Fotó: Barta Zsolt (Petőfi Népe)

Domonyi László arról beszélt, hogy a térség földesurai Wattay János és Wattay István 1718. május 19-én írta alá Kiskőrös alapító okiratát. A Felvidékről 700 telepest, többnyire szlovák anyanyelvű lakost telepített be a térség két földesura a mai városba. Erre emlékezik a település, és arra a 300 évre, amely ismertté tette Kiskőröst.

A sajtótájékoztatón Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy az elmúlt 300 év alatt nagyon jól alkalmazkodott az itteni nép a történelem kihívásaihoz. Ennek köszönhető az, hogy 1990-ben a rendszerváltáskor nagyon jól startolt ez a város és a piacgazdaság kihívásaira sikeresen felelt.

Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és a Citerazenekar néhány tagja.
Fotós: Barta Zsolt/Petőfi Népe

A sajtótájékoztatón bemutatkozott Kiskőrös kulturális nagykövetének szerepében Kautzky Armand. A Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, a Madách Színház tagja. Mint mondta, örömmel fogadta a város felkérését, hogy egy éven keresztül legyen házigazdája és a 300. évforduló eseménysorozat kulturális nagykövete. Hozzátette: következő egy évben minden nagy kiskőrösi rendezvényen részt vesz segítve azok sikerét.

Az emlékév hivatalos megnyitóját május 18-21 között tartják a Városalapítók Napja és az Országos Rétesfesztivál programsorozat keretében. Mivel egybe esik a pünkösdi hétvégével, így az ünnepség a korábbi évektől eltérően nem három, hanem négy napig tart. A tervek szerint a Honfoglalás című darabot is bemutatják az egyik este. Pünkösd hétfőn ünnepi koncertet ad a kőrösi származású Boldoczki Gábor trombita művész, aki a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!