Baon podcast

2024.04.06. 06:50

Hogyan érdemes elindulni a változás útján? – Bánsági Elza szakpszichológus válaszol – podcast

Bánsági Elza krízistanácsadó, szakpszichológus beszélt a változás természetéről a Hír FM kecskeméti műsorában.

Horváth Péter

A pszichológus elmondta, hogy általános emberi tulajdonság, hogy ragaszkodunk életünk megszokott kereteihez, szokásainkhoz, még akkor is, ha ezek bizonyos szempontból már meghaladottak, már nem szolgálják a javunkat, sőt ártalmasak. A ragaszkodás azért marad fenn, mert ezek ismerősek, és az ismerősség hamis biztonságérzést szül az emberekben.  – Sokszor a változatlanság veszélyes számunkra, az, amit mi biztonságnak hiszünk, és a változás lenne kívánatos inkább. Ilyen például egy kizsákmányoló munkahelyi környezet, ahol túl nagy kihívásokat támasztanak, vagy nem méltányos a bérezés, vagy éppen a kollegiális közeg nem megfelelő. Erre sokan mondják, hogy nem baj, legalább van biztos bevételük, ami a biztonságuk kulcsa – mondta a pszichológus, hozzátéve, hogy ez a hozzáállás rövidesen mentális, vagy akár testi problémákhoz vezethet.

Bánsági Elza krízistanácsadó, szakpszichológus
Bánsági Elza krízistanácsadó, szakpszichológus 
Fotó: Beküldött fotó

Mégis hogyan érdemes elindulni a változás útján? Bánsági Elza elmondta, hogy elsőre ijesztőnek tűnhet, mert veszteséggel, a megszokott keretek elvesztésével jár, de a veszély mellett ott az esély, a kudarc lehetősége mellett a sikeres kimenetel eshetősége is. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az emberi pszichében létezik egy torzítás, miszerint a lehetséges negatív kimeneteleket sokkal erősebben érzi, mint a pozitív következményeket.

Bánsági Elza kiemelte, hogy nem elég a változás szükségességének gondolati belátása, a valódi változtatáshoz cselekvés kell.

A podcastban hallhatnak arról, hogy milyen technikákhoz, stratégiákhoz nyúlhatunk azért, hogy pozitívan változzon az életünk, de a szakember beszél a szorongás természetéről és annak kezeléséről is. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu YouTube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában