NNK

2024.04.18. 16:50

Szalmonellafertőzés miatt kellett kórházba szállítani a ballószögi Aranykor Idősek Otthona több lakóját

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 14. heti, járványügyi helyzetről szóló jelentéséből kiderül, hogy március 25. és április 8. között enterális, vagyis emésztőrendszeri tünetekkel járó járvány zajlott egy Bács-Kiskun vármegyei idősek otthonában.

Horváth Péter

A jelentés szerint a vezető tünetek hasmenés, hányinger, hányás, szédülés és fejfájás voltak. Mint az NNK írja, 224 fő exponáltból 36 személy betegedett meg, (34 gondozott, 2 dolgozó), kórházi ápolás három esetben vált szükségessé. A járványban érintettek közül 8 beteg székletmintáját vizsgálták meg laboratóriumban, mely 4 beteg esetében Salmonella enteritidis-t mutatott ki. A jelentésben arra is kitértek, hogy a területileg illetékes járási hivatal Népegészségügyi Osztálya által végzett járványügyi vizsgálat az ételeredetet nem zárta ki, ezért értesítette az Élelmiszerláncbiztonsági és Állategészségügyi Osztályt is. Az intézményben folyamatos fertőtlenítést és a járványban érintett betegek elkülönítését rendelték el, továbbá hivatalból közigazgatási hatósági eljárást indítottak a szociális intézményben előfordult tömeges megbetegedés kapcsán, mert a hatósági ellenőrzés során járványügyi és kémiai biztonsági hiányosságokat tárt fel a hatóság.

In,The,Hospital,Sick,Male,Patient,Sleeps,On,The,Bed.
Szalmonellafertőzés miatt kellett kórházba szállítani a ballószögi Aranykor Idősek Otthona több lakóját
Forrás:  shutterstock.com / illusztráció

Megkérdeztük a Bács-Kiskun Vámegyei Kormányhivatalt, hogy pontosan melyik megyebéli idősotthonról van szó, illetve milyen következményekkel számolhat az intézmény az eljárást követően.

A Kormányhivatal sajtóosztályától az alábbi választ kaptuk.

„Az Aranykor Idősek Otthonában a hatósági eljárások jelenleg folyamatban vannak. Szankcionálásra csak a hatósági eljárásban megállapítottak függvényében kerülhet sor.” – szól a kormányhivatal tájékoztatása. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában