Kiskunfélegyháza

2024.04.12. 15:00

A kék zónák titka: Hogyan éljünk akár száz évig egészségesen?

A legtöbb ember szeretné tudni, mi a hosszú élet titka. Hogyan élhetünk száz évig, vagy akár tovább is egészségesen? Erre kaphattak választ azok, akik meghallgatták Hoffmann Mónika életmód- és egészség-tanácsadó, életminőség- és személyiségfejlesztő mentor előadását a félegyházi könyvtárban. A szakember a kék zónákban élő 100 év feletti egészséges emberek titkairól mesélt hallgatóságának.

Vajda Piroska

Az esemény a Pozitív Tér – életmód és siker, közösség című új előadás-sorozat keretében valósult meg, melynek házigazdája Wolnerné Vidéki Szilvia életviteli fejlesztő/coach volt. Köszöntőjében elmondta, nagy öröm számára, hogy hónapról-hónapra valami újat tudnak mutatni azoknak az embereknek, akiket érdekel a testi-lelki egészségük fejlesztése. A Pozitív Tér előadás-sorozat azzal a céllal jött létre, hogy ebben a felgyorsult, értékvesztett, elmagányosodott, egészségtelenné vált világban, olyan gondolatokat és kapaszkodókat nyújtsanak, amelyek előrébb visznek bennünket egy egészségesebb úton – fogalmazta meg Wolnerné Vidéki Szilvia. Vendégéről, Hoffman Mónikáról elmondta, 19 éves kora óta az egészséges életmóddal foglalkozik. Nemcsak beszél róla, hanem példamutatóan is él. 

előadás, könyvár, rendezvény
A kék zónák titka: Hogyan éljünk akár száz évig egészségesen?
Fotó: Vajda Piroska
előadás, könyvár, rendezvény
Az est házigazdája Wolnerné Vidéki Szilvia
Fotó: Vajda Piroska

Hoffman Mónika előadását azzal a szomorú adattal kezdte, hogy a kék zónákkal ellentétben, hazánkban 74,5 év az átlag életkor és ebből mindössze 64 évet töltünk egészségesen. A elhalálozást 80 százalékban olyan betegségek okozzák, amelyek a nem megfelelő életmód következményei. Mint például a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és a stressz – sorolta a szakember, aki rögtön hozzátette, jó hír, hogy ezen egy kis odafigyeléssel változtatni lehet. Hogy mire figyeljünk, ahhoz érdemes megvizsgálni a kék zónákban élő embereket, akik közül kimagaslóan sokan 100 éven felül is aktív, egészséges életet élnek. 

előadás, könyvár, rendezvény
Hoffman Mónika életmód-tanácsadó
Fotó: Vajda Piroska

A kutatók a világon öt ilyen kék zónát azonosítottak be. Ilyen az olasz sziget, Szardínia; a japán sziget, Okinava; a görög sziget, Ikaria; Costa Rica-ban a Nicoya félsziget; illetve Kaliforniában a Loma Linda nevű város. 

Minden helyszínnek vannak sajátosságai, de általánosságban valamennyiről elmondható, hogy az emberek gyógyhatású ételeket, kevesebb húst és tejterméket, illetve sok zöldséget fogyasztanak. Nagy hangsúlyt fektetnek a testi-lelki egyensúly megteremtésére, a közösségi összefogásra, egymás támogatására, a párkapcsolatok minőségére, és a családi összetartásra. Céltudatosan élnek, soha nem tétlenkednek, de mindig szakítanak időt a sziesztára. Sokat mozognak, gyalogolnak, fizikai- és kézimunkát végeznek. Ugyanakkor életük szerves része a közösségben eltöltött idő, a tánc és a nevetés. Fontos számukra a hitük gyakorlása és az ősök tisztelete – összegezte Hoffman Mónika, aki arra hívta fel hallgatósága figyelmét, hogy a kék zóna szemléletmód elsajátításával mi is sikeresen javíthatunk az életminőségünkön. Azt tanácsolta, hogy apró lépésekben induljunk el, ne vezessünk be egyből drasztikus változtatásokat. De legyünk következetesek és kitartóak, mert csak úgy tudjuk létrehozni a saját kék zónánkat.  

előadás, könyvár, rendezvény
Fotó: Vajda Piroska

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában