Hegedűs Márton

2024.04.09. 19:30

Egy kecskeméti diák képviseli hazánkat idén Mexikóban kémiából

A Kecskeméti Református Gimnázium végzős diákja, Hegedűs Márton az OKTV-n Kémia I. kategóriában 3. helyezést ért el. A 18 éves tehetséget kémiából már régóta az ország legjobbjai között jegyzik. Nagy álma, hogy kutató vegyész legyen.

Sebestyén Hajnalka

Hegedűs Marciról már több versenysikere kapcsán írtunk. A mostani OKTV-s eredményével is bizonyította: méltán lehet büszke rá kémia tanára, Tóth Imre, valamint a kémia labor asszisztensei, Hajdúné Dénes Julianna és Virágné Hornyák Nikolett, aki a versenyre való felkészülés során segített neki a kísérletek összeállításában. Tudása már régóta túlmutat a tananyagon. Kecskeméten mindenben segítették tehetsége kibontakozását, egy ideje azonban már Budapesten végez kutatási munkát, a HUN-REN funkcionális szerves anyagok kutatócsoportjánál. Kedvenc szakterülete a kémián belül a preparatív szerves kémia. 

kémia, OKTV, Hegedűs Márton
A Kecskeméti Református Gimnázium végzős diákja, Hegedűs Márton az OKTV-n Kémia I. kategóriában 3. helyezést ért el
Fotó: Sebestyén Hajnalka

Marci a közelmúltban az ország legrangosabb hazai tanulmányi versenyén kiválóan szerepelt. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) döntőjében kémiából az I. Kategóriában harmadik helyezést ért el. 

– A két írásbeli elméleti forduló után a döntőben labormunkát kaptunk. Két feladatot kellett megoldani. Számomra nem voltak nehezek, de sok mindenre kellett figyelni, így összességében bőven munkálkodott bennem az adrenalin. Jól éreztem magam a versenyen, és nagyon örülök az eredménynek, mivel ezzel is öregbíthettem az iskolámban folyó kiváló oktatási munka hírét – osztotta meg élményeit a fiatal tehetség.

Marci a sok verseny, és a budapesti kutatómunka miatt magántanrendben tanul. Hamarosan érettségizik. Kémiából és angolból már előrehozott érettségit tett. Ebben a hónapban a záróvizsgák előtt még a TUDOK verseny döntőjében bizonyíthat kutatási munkájával. 

Mindeközben már nagyon készül a nyári Nemzetközi Kémiai Tornára (IchTo), melyet idén Mexikóban rendeznek meg. A versenyre a magyar csapat tagjaként utazhat ki augusztus végén. A januári országos versenyeredménye alapján válogatták be a csapatba, az első helyen. Az angol nyelven zajló verseny nem ismeretlen számára, tavaly is a magyar csapat tagja volt, akkor Grúziában mérték össze tudásukat, ahol arany érmet szereztek és ő különdíjat. Ezen verseny nehézsége leginkább abban rejlik, hogy ez egy nyílt végű problémamegoldó megmérettetés. 

A jövőbeli terveit is a kémia határozza meg. 

– Ősztől az ELTE TTK kémiai alapképzésén szeretném folytatni tanulmányaimat. Nagy vágyam, hogy kutató vegyész legyek, akár hazánkban, akár külföldön – jegyezte meg.

Marci széles tudással bír kémiából, gondolatai is gyakran ekörül forognak. Természetesen azért éli a mai fiatalok pezsgő életét is, ha nem is akkora elánnal mint kortársai. Szabadidejében szívesen süt-főz, melynek azért van némi kötődése a kémiához. Mivel bevallása szerint: eléggé édesszájú, így nem meglepő, hogy főként a süteményeket kedveli, és örömmel süti is meg. E téren példaképe a nagymamája, akinél Kecskeméten lakik. Szeret zenét hallgatni, a stílusválasztás hangulatfüggő. Szeret olvasni, a könyvek mellett tudományos cikkeket is szívesen forgatja. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában