Mogyi Bajai Judo Club

2024.04.04. 19:31

Gyuró László nevét viseli a bajai cselgáncsosok székhelye

A Mogyi Bajai Judo Club egyesület székhelye ezentúl Gyuró László nevét viseli. A nemrégiben megtartott névadó ünnepségen részt vett Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei önkormányzat alelnöke és Széll Péter alpolgármester.

Márton Anna

Gyuró László nemcsak megteremtette Baján a dzsúdó (más néven: cselgáncs) sportág alapjait, de életével, sporteredményeivel példát adott a fiatal generációk számára. Gyuró László 1940. február 4-én született Baján. A Központi Fiú Általános Iskola elvégzése után a III. Béla Gimnáziumba került, ahol versenyszerűen tornázott , majd a gimnáziumi évek után Kecskeméten szerszámkészítő szakmát tanult, és megismerkedett a dzsúdó sportággal. 

Zsigó Róbert, Gyúró László, Széll Péter és Liptai László 
Fotó: Kapott fotó

A következő évben felvételt nyert az akkori Testnevelési Főiskolára, ahol Galla Ferenc dzsúdó edzéseit látogatta. Az ő irányításával szerzett felnőtt országos bajnoki bronzérmet 1961-ban, és lett válogatott kerettag. Galla Ferenc tanár úr biztatta és nagyban elősegítette Gyuró László bajai edzői pályafutásának megindulását. 

Gyúró Lászlónak gratulál Zsigó Róbert 
Fotó: Kapott fotó

Az edzői diploma megszerzése után a katona évek következtek, majd 1965-ben haza került Bajára. Gyuró László 1966-tól a Központi Fiú Általános iskolában az ismeretségi köréből összehozott egy csoportot, és elkezdte letenni a bajai dzsúdó alapjait, majd 1967-ben a Bajai Bútoripari Vállalat támogatásával már szervezett keretek között sikerült az edzéseket megvalósítani.

A Bajai Fatömegcikk SE néven létrejött egyesület és a bajai judo sport első országos bajnoki érem szerzője Gyuró László lett. A következő állomás 1969-ben a Bajai ÁG Medosz volt, itt már főállású edzőként dolgozhatott.

Kovács Antal olimpiai bajnok
Fotó: Kapott fotó

Baja város sportéletében nagy változást hozott a Bajai Sportkör megalakulása. Az új sportegyesület tagja lett 1972-ben, ahol vezetőedzőként folytatta a cselgáncs sportág fejlesztését. Az 1970-es évek közepétől beindult sportiskolai rendszer hatására jelentősen megnövekedett a taglétszám és sorra érkeztek a jobbnál jobb nemzetközi eredmények is: IBV és Európa-bajnoki érmek 1971-től 1979-ig. 
A 90-es évek elején a bajai gyakorló iskolában Gyuró László kezdeményezésére, az országban elsőként Andrási Barna vezetésével beindult az iskolai dzsúdóoktatás – tájékoztatott Kovács Dénes, a MBJC szakmai alelnöke.

Fotó: Kapott fotó

A sportági szakszövetség tavaly Életmű díjjal ismerte el a 7. danos mesteredző munkásságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában