Ünnepség

2024.04.15. 19:38

Megalakulásának századik évfordulóját ünnepelte a Kecskeméti Adventista Közösség – galériával

A hétvégén ünnepelte megalakulásának századik évfordulóját a Kecskeméti Adventista Közösség.

Lizik-Varga Katalin

1917 júniusában a Kecskeméti Lapok már írtak egy bizonyos Ősz B. Mihályról, aki adventista összejöveteleket tartott a Csáky utcában. A dolog érdekessége, hogy a prédikátor oldalági leszármazottai ma is a kecskeméti adventista gyülekezet tagjai.

Kecskeméti Adventista Közösség, évforduló, 100 év
Évfordulót ünnepelt a Kecskeméti Adventista Közösség
Fotó: Lizik-Varga Katalin

Az egyházvezetés szempontjából azonban a csoport csak 1921-ben, 20 fővel alakult hivatalosan is gyülekezetté. A 100 éves jubileum megtartását ezért 2021-ben szerették volna megünnepelni, akkor azonban a koronavírus okozta világjárvány ezt nem tette lehetővé. Így az elmúlt szombaton, 2024. április 13-án emlékeztek erre a jeles alkalomra. Jelszóként az alábbi mondatot választották: Kecskeméti adventista gyülekezet, több mint 100.

Ezzel a mottóval nemcsak arra szerettek volna utalni, hogy több mint 100 éve vannak jelen Kecskeméten, hanem arra is, hogy a létszámuk is meghaladja már ezt a számot. Jelenlegi imaházuk a Hunyadivárosban az ezredfordulón épült, melyet 2003-ban szenteltek fel.

1921-ben a 20 taggal induló közösség fejlődése az 1950-es években – részben politikai okokból – megtorpant. Három évtizedig nem volt adventista összejövetel Kecskeméten. 

A közösség 1981-ben alakult újjá, alig több mint 20 fővel. Amint azt már említettük, ma már a 100 főt is meghaladja a gyülekezet taglétszáma. 

A mai szekuláris társadalomban sok téves klisé él az emberek fejében az evangéliumról – magyarázta Árvai Tamás kecskeméti adventista lelkipásztor. Mint mondta, ezért gyülekezetük elsődleges küldetése, hogy a Jézus Krisztusról szóló jó hírt lefordítsa és érthető nyelven tolmácsolja a mai kecskeméti embereknek. Ehhez sok eszközt megragadunk, az évről évre a főtéren megrendezett passiójátékoktól kezdve a gyereknapi bábjátékokon keresztül egészen az egészségtudatos főzőköreinkig, de van keresztyén filmklubunk, és tartunk olykor Bibliaismereti előadásokat is – tette hozzá a lelkipásztor. Az alkalmon részt vett Pászti András, hunyadivárosi képviselő, aki köszöntötte is a megjelenteket.

A jubileumi istentiszteletre meghívást kaptak azok a lelkészek is, akik valamikor itt szolgáltak a városban. Így a szépkorú lelkipásztorok sokat tudtak mesélni a régi szép időkről. De jelen volt Kalocsai Tamás, a Dunamelléki Egyházterület elnöke, és Ócsai Tamás, az Adventista Egyház Magyar Uniójának az elnöke is, aki egyébként az 1990-es években szintén pásztorolta a kecskeméti gyülekezetet három éven át.

A jubileumi alkalmon délelőtt Kalocsai Tamás, egyházterületi elnök arról beszélt, hogy a jó gyülekezetnek három erőforrása van, a hit, a remény és a szeretet, és mindezek közül a legfontosabb a szeretet. Ezt követően Ócsai Tamás országos elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy ne ragadjunk le a múltban és felejtsük el a nosztalgikus visszatekintéseket és a „bezzeg a mi időnkben” kifejezéshez hasonló sóhajtozásokat. 

Mint mondta, bár fontosak a múlt állomásai, de ezzel párhuzamosan folyamatosan meg kell újulnunk a jelenben, és előre kell tekinteni Jézus Krisztus második visszajövetelére, a második adventre. 

Délután egy történelmi sétára invitálták a vendégeket. A gyülekezet öt korszakának a megismerése céljából öt sátrat állítottak fel. A sátrak mellett korabeli képekkel és újságcikkekkel dekorált megállítótáblák illusztrálták az adott időszak eseményeit, valamint az adott korszak lelkészei is meséltek régi emlékeikről.

Az elmúlt hónapokban sokat kutattam a gyülekezet történelméről, és két tanulság kristályosodott ki előttem – mondta Árvai Tamás. Kifejtette: a kecskeméti adventista gyülekezet mindig esendő volt - mert emberek alkották. Ugyanakkor mindig képes volt a megújulásra - mert ezek az esendő emberek Istenbe kapaszkodtak. Ezt a két tényezőt sosem szabad elfelejtenünk. Az első alázatra tanít bennünket, a második pedig egészséges önértékelést ad nekünk.

A lelkész azt is elmondta, hogy a jövőben egy olyan összetartó közösség megteremtésén fáradoznak majd tovább, melynek Isten szeretete az erőforrása. Ezt a szeretetet szeretnék kisugározni a Hunyadivárosban, illetve Kecskeméten – zárta gondolatait Árvai Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában