Közgyűlés

2024.04.18. 16:43

Több belterületi út és kerékpárút felújítására is pályáz a kecskeméti önkormányzat

A közgyűlés csütörtöki ülésén arról határozott, hogy pályázatot nyújt be a kecskeméti önkormányzat a belvárosi kiskörút egy részének, illetve a Mátyás Király körút felújítása érdekében. Az előterjesztés értelmében kerékpárút építésére és felújítására kiskörút felújítására pályáznak.

Horváth Péter

Az előterjesztésben szerepel, hogy a nagy forgalmat bonyolító kiskörút felülete a nagymértékű igénybevétel miatt jelenleg bitumenhiányos és egységesen lesoványodott, a hosszanti és keresztirányú repedések mellett hálós repedések is megjelentek. Ezenkívül a foltszerű javítások a meglévő burkolattól elváltak, ezért a meglévő helyett új burkolatot kell kialakítani. A felújítandó útszakasz mintegy 1154 méter hosszú.

közgyűlés, útszakasz, felújítás
A kecskeméti közgyűlésen szó esett arról is, hogy a város pályázatot nyújt be, több útszakasz felújítása érdekében
Fotó: Horváth Péter

A projekt keretében kiskörút két szakaszának felújítását tervezi: a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színháztól a Cifrapalotáig, valamint a Katona József Könyvtártól a Petőfi Sándor utca − Dobó István körút körforgalmi csomópontig. Emellett Piaristák tere Fráter György utca csomópontjában, és a Csányi János körúton meglévő gyalogátkelőhelyeket járdaszintre emelik meg.

A felújítás első szakaszában a Katona József Könyvtártól a Hoffmann János utcáig az út 3 sávban, majd a Petőfi Sándor utca Dobó István körút körforgalmi csomópontig 2 sávban újul meg, annak 7,5 és 13,30 méter szélességében. A szakasz 635 méter hosszú.

A második szakaszban 519 méteren a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színháztól a Cifrapalotáig az út két sávban újul meg.

A Kiskörút egyes szakaszainak felújítására vonatkozó kiviteli tervek, és a projektben kijelölt gyalogos-átkelőhelyek járdaszintre emelésére vonatkozó tervek még 2021-ben elkészültek.

Az előterjesztés szerint a tervezett felújítás során az út vonalvezetése nem változik, a meglévő szegélyek megmaradnak, a meglévő aknákat szintbe helyezik. Az érintett szakaszon a peronokat és buszmegállókat nem építik át, ott már új típusú esőbeállók találhatók. Az útfelújítás mindkét szakaszán egy-egy gyalogátkelőhelyet sebességcsökkentő küszöbként kiemelnek: a Piaristák tere – Fráter György utca csomópontjában, és a Csányi János körúton található megemelt gyalogátkelőhelyeket térkővel alakítják ki. A projekt költsége 1,1 milliárd forint, amit teljes egészében támogatásból fedezne a város.

A Mátyás Király körút felújítására is pályázik az önkormányzat. A 200 millió forint támogatásból megvalósuló beruházás célja a Mátyás király körút Daróczi köz és Ceglédi út közötti 675 méter hosszú, 13 méter széles szakasza útburkolatának felújítása teljes szélességben. Az előterjesztés szerint a fejlesztést indokolja, hogy a Mátyás király körút útburkolatának állapota meglehetősen leromlott, az út jelenlegi formájában nem tudja kellő biztonsággal elvezetni a reggeli és délutáni csúcsforgalmat. A felújításban benne van a burkolat felújítása, kapubejárók szintbe emelése, víznyelő aknák és egyéb burkolatban lévő fedlapok szintbe emelése, meglévő csapadék szikkasztó árkok profilozása.

A Kerékpárforgalmi Hálózati Tervet is felülvizsgálják a közgyűlés döntésének értelmében.

A 166 milliós forrásból új kerékpárutak létesülnek a Máriahegyben, illetve a 44-es számú főút irányába, a Nyárlőrincről befutó kerékpárúttal összekapcsolva. A Szolnoki úti kerékpárút burkolata is megújul, a teljes szakaszán, 2425 méter hosszon, a projekt több mint 246 millió forrásból valósulna meg nyertes pályázat esetén.

Szemereyné Pataki Klaudia előterjesztését egyhangúlag elfogadta a közgyűlés.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában