Kiskőrös

2024.03.15. 18:21

A forradalom költőjének szülővárosában is megemlékeztek március 15-ről – galériával, videóval

Március 15-e Petőfi Sándor szülővárosában az az ünnep, amikor a közösségért sokat dolgozó polgárok megkapják a városi önkormányzat elismerős címeit. Kiskőrösön a péntek délelőtt a költő és a forradalmár társaira történő emlékezés jegyében telt.

Barta Zsolt

Kiskőrös március 15-én nem csak a forradalmárokra emlékezik, de egyben egy olyan nap is, amikor a város elöljárósága kifejezi elismerését azoknak a polgároknak, akik az elmúlt években, évtizedekben a közösségért sokat dolgoztak. Pénteken több mint ezer diák, a szüleik és nagyon sok ünneplő vett részt az első tavaszi ünnep városi programjain. A Batthyány-emléktáblánál hajtottak fejet reggel 8 kor a város elöljárói, majd ezt követően a városháza dísztermében adta át Domonyi László polgármester a település kitüntetéseit. Rideg László, Bács-Kiskun Vármegye elnöke, a gimnázium egykori igazgatója kapta meg a díszpolgári címet. Ezúttal az elismerés mellé egy díszgyűrű is járt. Mint azt Kiskőrös első számú polgára hangsúlyozta ettől az évtől minden egyes leendő díszpolgár megkapja majd a gyűrűt Kiskőrös tiszteletének a jeléül. A városi testület a megyei elnökön kívül még tíz kiskőrösinek adományozott elismeréseket. A városatyák Kiskőrösért díjban részesítették Kecskeméti Pált és Luptákné Hanvay Máriát. 

Kiskőrös, megemlékezés, Petőfi
A forradalom költőjének szülővárosában is megemlékeztek március 15-ről
Fotó: Barta Zsolt

Kiskőrös Város Kultúrájáért díjat Petrányi Ilona vehette át. Kiskőrös Város Ifjúságának Oktatásáért és Neveléséért díjat Grausza Jánosné kapta. A képviselő-testület „Kiskőrös Város Egészségügyi és Szociális Ellátásáért” díjat Godóné Boros Oláh Juditnak adományozta. A polgármester a Kiskőrös Város Településfejlesztésért Mátyus Zoltánnak adta át. A Kiskőrös Város Nemzetközi Kapcsolatainak Fejlesztéséért díjat pdig Csővári János kapta meg. A városatyák Kiskőrös Város Sportjáért díjat Csatai Gáborné részére adományoztak, míg a Kiskőrös Város Közéletéért díjat Boda Lajosné kapta. A Kiskőrös Város Gazdaságáért díjat Kuti Tamás kapta. 

A dísztermi rendezvény után 10 órakor a közönség a művelődési ház színháztermében foglalt helyet. Itt ugyanis Domonyi László polgármester ünnepi köszöntője után a Bem iskola hatodikos diákjai adtak megható műsort. Ezt követően Petőfi Sándor szülőháza előtt Kiskőrös képviselői tűzték fel a szülők és rokonok jelenlétében az általános iskolák első osztályosainak a kabátjaira, az erre az alkalomra készített kokárdát. Majd délelőtt a város és a helyi szervezetek képviselői megkoszorúzták a főtéren álló Petőfi Sándor szobor emlékművet. 

 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában