Kecskemét

2024.03.18. 19:50

A tojásfestés királynője várja húsvéthétfőn a locsolókat

Húsvéthétfőn bárki meglocsolhatja az Ország Nyusziját, azaz a Kecskeméten élő Zsigóné Kati népi iparművészt, a világszerte elismert tojásfestő művészt. Katika igazán élteti a húsvéti néphagyományokat, melynek a tojásfestés mellett a másik fontos pillére a locsolkodás.

Sebestyén Hajnalka

– Ön számára talán a Húsvét a legnagyobb ünnep az évben. Jól gondolom?

– Majdnem. Számomra, a Húsvét nagyon fontos és gyönyörű ünnep, de szívemhez legközelebb a házassági évfordulóm áll szeretett férjemmel. 

Zsigóné Kati, locsolkodás, tojásfestés, húsvét
Zsigóné Kati tojásdíszítő művész
Forrás: Beküldött fotó

– Közeleg a Húsvét, nemcsak a sonka, torma, kalács és tojás vásárlása szerepel a bevásárló listákon, hanem sokaknál a csokoládéból készült édességek, gyerekeknek és locsolóknak. Mit gondol a csokikészítményekről?

– Én mindenkit arra ösztönöznék, idén maga készítsen hímes tojásokat a locsolóknak. Tegye mindezt a gyerekekkel közösen, sokkal szebb lesz mint egy gyári csomagolású csokitojás, vagy egy műanyag tojás asztali dísznek. Higgyék el, tetszeni fog annak, aki kapja. Ráadásul a kézműveskedés egy nagyon jó családi program, sok-sok élménnyel. Összetartó erővel bír. Bár régen az apukák ebben nem vettek részt, de szerintem ettől eltekinthetünk, és velük együtt lehet éltetni a hagyományt.

– Miért nem voltak ott a férfiak?

– A lányos házakhoz tojásfestés idején nem mehetett férfi, nehogy meglássa a tojásokat, melyet majd locsoláskor kaptak meg. Régen ugyanis a hímes tojás volt a locsolás „bére”.

– Ön milyen tojásokat készít idén?

– Én minden locsolómnak személyre szabott szimbólummal ellátott tojást adok. Előre el vannak készítve, már csak a szimbólumot írókázom rá. Olyat, amilyet kérnek. Ez lehet a szerelem, a gazdagság, a szeretet, a szerencse, az egészség.

– A családoknak mit ajánl: hogyan kezdjenek hozzá a tojásfestéshez?

– A legegyszerűbb, ha vízfestékkel dolgoznak. A tojást főzzék meg, legyen tiszta, de nem kell kifújni. Fessenek rá középre egy nagy keresztet, és a négy vonal közé különböző motívumokat. Ezek lehetnek pontok, vonalak, hullámvonalak, figurák, bármi. Régen a kereszt jelentette a négy égtájat, a pontok pedig a tavaszt, a magvetést szimbolizálták. A tojást a végén fújják le hajlakkal. 

– S ha már említettem a bevásárló listát, Önök mit tálalnak fel az ünnepi asztalra?

– Hagyománytisztelő család vagyunk, természetesen nálunk sem hiányozhat a tojás, a sonka és kolbász, zöldségkörítéssel. Sőt még a locsolóimat is megkínálom belőle, akik Húsvét Hétfőn felkeresnek.

– Ezek szerint idén is lehet Önt locsolni?

– Igen, és nagyon várom már a húsvéthétfőt. Kitárjuk a kapunkat, és bárki jöhet, még a hölgyek is, ha van kedvük.

– A kiállítása látogatható az ünnepek alatt?

– Egész évben várom a kedves érdeklődőket, előre azonban be kell jelentkezni, a Programok Zsigóné Kati Facebook-oldalon. Akik kérik, a tárlatom megtekintését színesíthetik saját tojásfestő foglalkozásommal is.

– Sok a programja így Húsvét előtt?

– Igen, de nem panaszkodom, valamennyit teljes odaadással és szívvel-lélekkel vállalom, az ország különböző pontjain. Többek között a Corvinus egyetemen tojásfestésről is tartok előadást. 

– Az elmúlt években több nagyívű tojás remekművet alkotott. Jelenleg dolgozik hasonlóan nagy jelentőségű tojáson?

– Nem, bár a gondolataimban már körvonalazódik egy. Addig azonban nem kezdek bele, mert több éves munka lenne, amíg nem kapnak méltó helyet a korábbi munkáim. Ezek között van négy felbecsülhetetlen értékű is.

– Milyen üzenete lenne Olvasóink számára Húsvét kapcsán?

– Húsvétkor a magasztosság kiemelt fontosságú. Arra biztatnék mindenkit, kérjenek mindenkitől bocsánatot, akit megbántottak. Régen mindenki megkövette szeretteit. Ez egy gyönyörű gesztus. Ezt lehetne most is gyakorolni. Testileg-lelkileg felemelő érzés lenne.

– Végül, meséljen arról, hogy a közelmúltban a kínai tévében szerepelt.

– Nagy megtiszteltetésként éltem meg, hogy a magyar kultúra napja alkalmából, élő közvetítésben lehettem Kínával. Filmet forgatott velem a kínai Li Zhen Úr, a Kultúra Lovagja. Élő műsort közvetített a lakásunkból, összekapcsolódtunk Kínában élő két művésszel. A húsvéti hagyományokról, a tojásfestés technikáiról beszélgettünk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában