Húsvét

2024.03.30. 12:03

Isteni húsvéti fonott kalács, amit még ma elkészíthet – videóval

A sonkán és a tojáson túl a húsvéti asztalról sokaknál elmaradhatatlan a fonott kalács is. Mi is egy ilyen család vagyunk, ezért az évek alatt kikísérletezett, jól bevált receptemet osztom meg, amit akár még ma elkészíthet.

Orosz Fanni Flóra

A fonott kalács akkor az igazi, ha légies és foszlós. Van, ahol édes, van, ahol sós, ez a recept a tökéletes aranyközéputat mutatja be.  

Fonott kalács
Fotó: Orosz Fanni Flóra

Hozzávalók: 

  • 50 dkg finomliszt 
  • 6 dkg porcukor (ízlés szerint lehet több is) 
  • 1 csomag (7 g) porélesztő 
  • 1 teáskanál só 
  • 2 dl langyos víz 
  • 1 db tojás 
  • 4 ek zsiradék (olaj, zsír vagy vaj) 
  • + egy kis tej a lekenéshez 

Elkészítés: 

  1. A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, az élesztőt, a sót, majd összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki, beleöntjük a vizet, a tojást, és a kezünkkel vagy robotgép segítségével összedolgozzuk a tésztát. Amikor már nagyjából összeállt, belekanalazzuk az olvasztott zsiradékot, és 8-10 percig dagasztjuk a tésztát, ameddig teljesen bele nem dolgozzuk az anyagot. A homogén tésztát labdává formázzuk és letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt. 
  2. A megkelt tésztát a deszkára borítjuk, félbevágjuk, majd tetszőlegesen egyforma részre daraboljuk. Egyesével hengerré formázzuk, hosszú rudakat sodrunk belőle. A tésztát tetszés szerint fonjuk, természetesen a hármasfonás a leggyorsabb, legegyszerűbb. A fonott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lefóliázzuk, majd további 40 percet kelni hagyjuk. 
  3. Utolsó simításként tejjel kenjük meg a tetejét, amit további 20 percet hagyunk rajta pihentetve. Alsó-felső sütésen 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, ügyelve arra, hogy a sütés alatt is lekenjük időről időre a tejjel, hogy szép fényes végeredményt kapjunk. A kisült is forrón megkenjük, kihűlés után pedig már fogyasztható is.  

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában