Bács-Kiskun

2024.03.18. 15:54

A hortenziát már érdemes metszeni

A tavasz beköszöntével ideje nekilátni a kerti munkáknak. Érdemes megmetszeni a kerti hortenziát is. A szakember szerint a műtrágyagranulátum használatával sok virágot hoz a növény.

Barta Zsolt

A kerti hortenzia nagyon sok család kedvence. Most, hogy a tavasz szinte már februárban beköszöntött, érdemes a gyönyörű virágokkal megörvendeztető hortenziánkat is felkészíteni az évre. A hortenziák később ébrednek, indítják a fejlődésüket, mint a rózsák – mondta kérdésünkre Ba Irén.

hortenzia, metszés, kertészkedés
A hortenziát már érdemes metszeni
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A kiskőrösi agrármérnök megjegyezte, hogyha nem látunk rajtuk zöld rügykezdeményt, nem kell megijednünk, előbb-utóbb megjelennek a rügyek. Azonban arra számítani kell, ha a tavasz közepén beköszönt a fagy, akkor azt megsínyli a növény.

A hortenziák között nagyon sok fajtát ismer a szakma. Van olyan faj, amely már most leveles állapotban van. Ba Irén kiskőrösi otthonában a hortenzia nagy virágú fajtája, amely a félárnyékot kedveli és a savanyú talajt szereti, már leveleket hozott. A mi térségünkben a bugás hortenzia jól érzi magát, a homokos talajt is kedvelik. Rengeteget virágoznak júniustól akár 2–3 hónapig.

A szakember azt mondja, mindenképpen meg kell metszeni őket. Az ágak hosszát 20–25 centiméterre kell visszavágni, nem kell megijedni, mert azokon áganként úgy hat hajtást nevelnek ki. Bőven elég ahhoz, hogy legyen elegendő virágunk majd. Ha metszettünk, ezt követően műtrágyagranulátumot, hosszú idő alatt kioldódó szert érdemes elhelyezni a földben. Ez akkor oldódik főleg, amikor víz éri a talajt. A hortenzia nem tartozik az extrém vízigényű növények körébe, de egy általános nedvességi szint mindenképpen szükséges. Ha heteken keresztül nincs csapadék, akkor minden héten kétszer, este érdemes őket locsolni. A hortenzia fajtája határozza meg azt, hogy speciális földdel pótoljuk a kimerült talajt. De nem mindegyik fajta igényli ezt a savanyú jellegű földet.

Ba Irén elmondta, hogy az általános tőzeges talajt szereti a legtöbb növény, melynek pH-értéke az 5-ös értékhez közelít. Fajtánként a talaj savanyítható, így hasznos, ha tudjuk odahaza, milyen fajta van a kertben, a beazonosításhoz egy fotó sokat segít, így tanácsadásnál könnyebb a szakember dolga. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában