Koszorúzás

2024.03.06. 19:45

Kiskunfélegyháza híres festőjére emlékeztek – galériával

A Szinyei-, Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművészre, Holló Lászlóra emlékeztek tisztelői születésének 137. évfordulóján szülővárosában. A szerda délutáni megemlékezésen Kis Virág, keramikus köszöntötte a helyi önkormányzat és a Kiskun Múzeum munkatársait, a Holló László Kuratórium, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Holló László Képzőművész Kör tagjait, akik koszorút helyeztek el a művész mellszobránál és szülőháza emléktáblájánál.

Vajda Piroska

Holló László 17 éves korában került el Félegyházáról, hogy Szinyei Merse Pál, Székely Bertalan vagy épp Hollósy Simon keze alatt sajátíthassa el azt a tudást, amely hozzásegítette a mesterré váláshoz. Járt tanulmányúton Münchenben, Párizsban és Spanyolországban is. 1914-ben tért haza és telepedett le Debrecenben, nyaranta pedig Tiszadadán alkotott. 

festő, Holló László, megemlékezés, koszorúzás
Kiskunfélegyháza híres festőjére emlékeztek
Fotó: Vajda Piroska

Az alföldi iskola egyik jeles képviselőjként számontartott művész a Munkácsy tradíciót és a nagybányai iskola hagyományait követte, de a 19. és 20. század fordulóján élő művészeti irányzatok eredményeit is hasznosította az alföldi emberek és tájak megjelenítésében. Bár évtizedeken át Debrecenben élt és alkotott, szíve mindig visszavágyott Félegyházára. Képein is a félegyházi emberek arca az alföldi táj köszön vissza. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában