Tárlat

2023.11.17. 13:54

Félegyházán még soha nem látott Holló-festményekből nyílt kiállítás a Hattyúházban – galériával

Félegyháza fia, a Szinyei-, Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész, Holló László születésének 136. évfordulóján, Félegyházáról történő útra kelése után 119 évvel harmincnégy kiváló alkotással hazatért, hogy kinyissa négy évtized dadai emlékeinek albumát – fogalmazott Kovács Géza azon a kiállításmegnyitón, amit csütörtökön tartottak a városi könyvtárban. A tárlat Félegyházán még soha nem látott Holló-alkotásokat mutat be. Félegyháza díszpolgárának festményeit a tiszadadai Holló László Emlékház és Galéria bocsájtotta a város rendelkezésére.

Vajda Piroska

A tiszadadai vendégek Holló László domborművét ajándékozták a könyvtárnak

Fotó: Vajda Piroska

A város művészettörténetének jelentős eseményének nevezte a kiállítást Rosta Ferenc, alpolgármester. Köszöntőjében hangsúlyozta, a tiszadadai gyűjtemény így még sohasem szerepelt Félegyházán. Most olyan rendkívüli alkalom adódott, hogy városi könyvtár alkotótermében több héten át láthatók lesznek a Tiszadadán készült alkotások. A városvezető azt is elmondta, hogy ezt a kiállítást a jövő évre, Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250. évfordulójára tervezték, de csak most nyílt lehetőség a bemutató megrendezésére, amely azonban átnyúlik a jövő év elejére is. 

Kiskunfélegyháza egyik legjelentősebb festőművészét, Holló Lászlót három település is magáénak vallja. Félegyháza mellett Debrecenben töltötte életének nagyobb részét, de kétségtelen, hogy a legszabadabb, a legfelhőtlenebb alkotói nyarakat Tiszadadán töltötte. A lomhán kanyargó folyó parti homokjában, a forró nyári napokon sok nagyszerű alkotás született, melyek jó részét nem láthatták a szülőhely érdeklődői. Ennek a gyűjteménynek a megtekintése Tiszadadán sem volt egyszerű, hiszen eddig nem volt megfelelő helyiség a képek méltó elhelyezésére. A tiszadadai önkormányzatnak hála, mára elkészült egy minden igényt kielégítő a Holló László gyűjteménynek helyet adó épület, amely méltó keretet ad jövő év márciusától a remekműveknek. Addig azonban a félegyháziak gyönyörködhetnek bennük – fogalmazott az alpolgármester. 

Holló Laci bácsi ma hazatért Kiskunfélegyházára, kinyitotta rajzmappájának képzeletbeli szárnyait és megmutatja a félegyháziaknak, itthon azokat a képeket, emlékeket, amelyeket közel négy évtizedig tartó tiszadadai kirándulása alatt szenvedélyes szerelemmel készített –  mondta a megnyitón Kovács Géza, a tiszadadai önkormányzati képviselő, közművelődési előadó. Majd így folytatta: Ha Holló László, az Alföld festője, a paraszti világ megjelenítője nem szerette volna olyan szenvedélyesen, olyan lelkesedéssel, alázattal, mérhetetlen odaadással az egyszerű, kétkezi munkából élő, hajnaltól sötétedésig szántó, kapáló, arató, legeltető, munkából és hitből a Tisza partján élő parasztjait, a mindennapok nehéz megélhetésének Krisztusba vetett hittel élő mezítlábas teremtőit, akkor ma nem lennénk itt és nem lennének itt a róluk készült alkotások, az őket megörökítő emlékek sem. 

Laci bácsi a színtiszta magyar valóságot festette. A festő nem csak formákat, fényeket lát, de emberi sorsokat, kollektív tragédiákat, történelmi megpróbáltatásokat is. És Hollónak volt szíve-lelke arra, hogy észrevegye mi történt e honban századunk első évtizedei során. Szerette a népét, a Tisza parti falvak nyomorgóit. Nem hagyta szó nélkül a szenvedést és a nincstelenség látványa sem tette közömbössé. Alkotásain keresztül a világba kürtölte felindultságát, együttérzését és soha el nem hallgatott véleményét. 

Félegyháza szülötte, Holló László már az ötvenedik életévét taposva is képes volt arra, hogy élménnyé tegye a néző számára a Tisza menti kisfaluban élő nehéz valóságot. 

Holló László 17 éves korában került el Félegyházáról, hogy Szinyei Merse Pál, Székely Bertalan vagy épp Hollósy Simon keze alatt sajátíthassa el azt a tudást, amely hozzásegíti az alkotót a mesterré váláshoz. Ma, 119 évvel a félegyházi eltávozást követően Holló hazatért, hogy megmutassa mindenkinek megörökített úti élményeit, megossza mindnyájunkkal a 119 éve történt útra kelése óta először a tiszadadai emlékeket – ismertette a közművelődési előadó. 

Hozzátette, ahogy az érdeklődéskör bármilyen formája közösséget teremet, úgy teremt kapcsolatot Holló László 1914 óta Debrecennel, 1927 óta Tiszadadával is. Félegyháza és Tiszadada között Laci bácsi munkássága révén olyan művészeti, kulturális és baráti kapcsolat alakult ki, amely valóban kétoldalú, élő és értékes. Elvitathatatlan, hogy Laci bácsi értéket teremtett mindnyájunknak és ő maga, mint ember, mint művész mindkét település számára helyi érték is – zárta gondolatait Kovács Géza, aki a megnyitó végén egy Holló László domborművet ajándékozott a könyvtár részére. 

A megnyitót a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek és tanárainak műsora tette még ünnepélyesebbé. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!