Baon podcast

2024.03.25. 19:45

A gépjárműadó befizetésének legfontosabb tudnivalói egy csokorban – podcast

Folyamatosan érkeznek a gépjárműadóról szóló határozatok az autótulajdonosoknak. Mikor kell és milyen formában lehet befizetni az éves adót? Kik azok, akik mentesülhetnek alóla? Mindezen tudnivalókat foglalta össze dr. Bobán Melinda, a Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóság ügyfélszolgálati osztály kecskeméti osztályvezetője a Rádió1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka
gépjárműadó, podcast
Dr. Bobán Melinda a NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóság Ügyfélszolgálati Osztály Kecskeméti osztályvezetője
Fotó: Rádió 1 Gong

Új határidőre, de egy összegben kell fizetni

Dr. Bobán Melinda kiemelte: jogszabályi változás eredményeképp ettől az évtől március 15. helyett a gépjárműadó befizetési határideje április 15. A másik változás, hogy egy összegben kell befizetni. A természetes személyeknek lehetősége van arra, hogy június 30-áig öt havi pótlékmentes részletfizetést kérjenek.

Érkeznek a határozatok

Aki eddig még nem kapta meg a gépjárműadóról szóló határozatot, nem kell aggódnia. A határozatok kiküldése napokkal ezelőtt megkezdődött, de hosszabb időt vesz igénybe, mivel nagy adatmennyiségről van szó.

A szakember hozzátette: a jogszabály változás miatt most mindenki határozatot kap, elsősorban az ügyfélkapura, illetve postai úton. A következő években, ha nem volt változás, akkor már csak tájékoztatást küldenek a gépjárműadóról. 

Befizetési lehetőségek természetes és nem természetes személyeknek

A gépjárműadót továbbra is a 410-es adónemhez tartozó NAV belföldi gépjárműadó bevételi számára kell megfizetni, ebben nem történt változás. Ugyanakkor több lehetőséget kínálnak a befizetésre természetes személyek esetén.

1. A NAV mobil alkalmazás gépjárműadó menüpontjában bankkártyával

2. Az elektronikusan kapott határozatban, levélben elhelyezett fizetési linkre kattintva, szintén bankkártyával 

3. Átutalással 

4. A NAV ügyfélszolgálatain bankkártyával 

5. Az ügyfélportáról indított befizetéssel, bankkártyával vagy házi bankos utalással 

6. Sárga csekkes befizetéssel, a pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett adózók esetében

A gépjárműadó befizetésére a nem természetes személyeknek is több lehetősége van.

1. Átutalással

2. Ügyfélportálról indított befizetéssel, házi bankos utalással

3. A pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett adózók szintén sárga csekkel

A közleménybe nem a rendszám kell

Dr. Bobán Melinda még egy nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet. Átutalás esetén a közleményben az adóazonosító jelét vagy az adószámát írja be az ügyfél, ne a rendszámot. Ez sajnos jellemző hiba. Későbbiekben lehet orvosolni a problémát, de mindenki arra törekedjen, hogy elsőre az adóazonosítóját írja be.

Kinek kell fizetnie, és kik mentesülnek a fizetés alól?

A gépjárműadót a járműnyilvántartásban az év első napján szereplő üzembentartó, ha nincsen ilyen, akkor a tulajdonos köteles megfizetni. Ha járműnyilvántartás szerint egy gépjárműnek több üzembentartója van, esetleg több tulajdonosa, akkor az éves vagy időarányos adót annak kell fizeti, akinek a nevére a forgalmi engedélyt kiállították. 

A forgalomban lévő, magyar hatósági rendszámtáblával ellátott mezőgazdasági vontató, lassú jármű és annak pótkocsija, négykerekű segédmotoros kerékpár, a külön jogszabály szerinti méhesházas gépjármű, munkagép után, valamint a CD és OT nem kell fizetni adót. 

Ezeken kívül a környezetkímélő gépjárművek szintén adómentesek: a tisztán elektromos gépkocsi, a külső töltésű hibrid, a növelt hatótávolságú hibrid és a 0 emissziós gépkocsi. Környezetkímélő gépkocsinak minősül a környezetkímélő motorkerékpár is.

További részletekért hallgassa meg az interjút! Többek között szó esik még az év közben vásárolt vagy eladott autók adójáról is. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában