Előadás

2024.03.24. 09:44

Rendhagyó irodalomórát tartanak Baján

Az Eötvös József Főiskola Miskolczy Szakkollégiuma rendhagyó irodalomórára hívja az érdeklődőket március 26- án kedden 13 órától. Vendégük dr. Fazekas Sándor a Shakespeare-szonettek újrafordítója lesz, akivel dr. Bordás Sándor főiskolai docens beszélget az Eötvös József Főiskola, A/88. termében.

Rab Rita
előadás, Baja
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

Ki is volt Shakespeare? Polgármester-gyerek, netán lázadó iskolakerülő, romantikus szerelmes, közismert vadorzó, Itáliáig hajózó kalóz, velencei kalmár, később színházi alkalmazottként lóőrző, majd zseniális drámaíró és színházi ember (dramaturg, színész, színházigazgató), a „Hableány” kocsma törzsvendége, királyi bértollnok, elismert költő? Ha ma élne, filmet rendezne vagy maradna a világot jelentő deszkáknál? Kihez és hogyan szóltak a szonettjei több, mint négyszáz éve, és mit mondhatnak a mai olvasónak? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a válaszokat.

A beszélgetés hátterét és apropóját adó kötet William Shakespeare szonettjei címmel jelent meg 2023-ban dr. Fazekas Sándor fordításaival. 154 vers 535 oldalon. A kötet fülszövege szerint „Könyvünk nóvuma az új átiratok szépirodalmi értékén túl a korábbi változatokhoz képest az eredetihez tartalmilag jobban ragaszkodó fordítás, illetve az a jegyzetapparátus, amely értelmezi, kontextusba helyezi, történeti háttérrel világosítja meg a több mint négyszáz éves művek keletkezését, jelentésrétegeit, irodalmi összefüggésrendszerét.”

Szeretettel várnak minden érdeklődőt ingyenes és nyitott programjukra a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában