Kalocsa

2024.03.16. 15:30

Díszpolgári címet adományoztak Elekes Enikő világbajnoknak

A nemzeti ünnep napján bensőséges esemény helyszíne volt a városháza, ahol az ünnepi képviselő-testületi ülés egyetlen napirendjeként, díszpolgári címet adományoztak Elekes Enikő junior Európa- és világbajnok birkózónak, Magyarország első női szumó világbajnokának. A városi önkormányzat legmagasabb kitüntetését a hagyományoknak megfelelően kétévente, március 15-én adják át. Az idei kitüntetés különlegessége, hogy annak átvételével Kalocsa díszpolgárai sorában az idén 20 éves Elekes Enikő lett a legfiatalabb.

Zsiga Ferenc

Az ünnepségen Filvig Géza polgármester elmondta, Enikő sajnálatos módon nem tud személyesen jelen lenni az ünnepségen, mert edzőtáborban van Kirgizisztánban, egy fontos felkészülés középén. Erre tekintettel Enikő édesapja, Elekes Endre, a Kalocsai SE birkózóinak edzője, korábbi olimpikon, az újdonsült junior világbajnok első edzője vette át a kitüntetést. Enikő az alkalomból videóüzenetet küldött, amelyben megköszönte a képviselő-testületnek, hogy a város legmagasabb kitüntetését adományozták részére.  

díszpolgári cím, Elekes Enikő, ünnepség
Fotó: Zsiga Ferenc

– Elekes Enikő 2004. november 27-én született Budapesten. Családjával Kalocsán él. A sport iránti egyre nagyobb kötődése okán a budapesti Jedlik Ányos Gimnázium sporttagozatán folytatta tanulmányait. Jelenleg a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem első éves hallgatója. A kalocsai birkózóteremben tanult meg járni és a birkózást édesapja szárnyai alatt kezdte, aki különös gonddal tanította lépésről lépésre. Enikő fokozatosan jutott a teljesítményében egyre feljebb, míg végül Kalocsán elfogytak az edzőparterek és ekkor döntött a család, hogy az általános iskola 8. osztályát már Budapesten folytatja tovább. Enikő az elmúlt években óriási karriert futott be a birkózás világában. A magyar birkózósport egyik legnagyobb reménysége. 2019-ben elért U15-ös Európa-bajnoki címe mellett, 2021-ben egyazon évben megnyerte az U17-es világ- és Európa-bajnokságot. Tavaly augusztusban a jordániai Ammánban rendezett junior-világbajnokságon nem csak azzal írt történelmet, hogy ő lett Magyarország első női junior-világbajnoka: eddig egyetlen birkózó sem volt képes arra, hogy az U17-es vb-n és Eb-n, majd az U20-as világ- és Európa-bajnokságon is ugyanabban az évben diadalmaskodjon. 2023 októberében szumóban is hatalmas bravúrt ért el, hiszen ő lett a sportág első magyar női világbajnoka Japánban. Enikő ennek ellenére rendkívül szerény és tisztelettudó, további céljai vannak a sportban, így most teljes erőbedobással az olimpiai kvalifikációs versenyekre készül – hangzott el az újdonsült díszpolgár méltatása során. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában