Tor

2024.03.24. 19:59

Háromlábú disznót vágtak Szentkirályon

Faluhelyen még mindig tartja magát az a szokás, hogy disznót vágnak. Ezt az eseményt legfőképpen a téli időszakban szokták elvégezni. Persze kivételek mindig vannak.

Szentirmay Tamás

A Szentkirályon élő Vörös József és családja minden évben vág sertést, nem is egyet. Most úgy hozta a sors, hogy egy háromlábú disznó került terítékre. A mintegy 170-180 kilós állat jobb hátsó lába még kiskorában sérült meg. Az anyja rálépett, és így nem tudott teljes egészében kifejlődni. Amíg kisebb súlya volt az állatnak, addig vígan szaladgált a többi malaccal együtt, de száz kiló felett már nehezebben mozgott. A gazda már korábban le akarta vágni, de Attila fia nem engedte.

tor, disznóvágás, hagyomány
Háromlábú disznót vágtak Szentkirályon 
Fotó: Szentirmay Tamás

Most viszont elérkezett a disznóvágás ideje. Húsvétra lesz bőven ennivaló a levágott sertésből. A bölléri feladatokat Ivicz Gáborra bízták, aki minden évben segít a családnak ebben a munkában. Neki viszont a két unoka, a 15 éves Zsolt és a 13 éves Valter dolgozott a keze alá. Egész ügyesen végezték már a pucolást, és szó nélkül látták el a rájuk bízott feladatokat. 

tor, disznóvágás, hagyomány
Fotó: Szentirmay Tamás

A disznó mind a négy sonkája megmaradt, csak az egyik csülök lett kisebb, a korábbi sérülés miatt. Ezúttal nem készült más, csak hurka és kolbász, a disznósajt, a májashurka kimaradt, a töpörtőt pedig majd később süti ki a gazda. A hagyományos reggeli hagymásvér azért asztalra került, csak úgy, mint a frissen sült pecsenye. Délben, a munka végeztével pedig, orjalevest, hurkát, kolbászt ettek.

tor, disznóvágás, hagyomány
Fotó: Szentirmay Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában