Elismerés

2024.02.29. 15:06

Szakál Aurél volt múzeumigazgató kapja a Kiskunhalas Díszpolgára kitüntetést

Városi kitüntetésekről döntött a halasi képviselő-testület csütörtök délután, ahol a nyílt plenáris ülés előtt, zárt tanácskozáson szavaztak a kitüntetettek személyéről. Fülöp Róbert polgármester ismertette a városi elismerésben részesülők névsorát.

Pozsgai Ákos

Az önkormányzat képviselő-testületének döntése értelmében Szakál Aurél, volt múzeumigazgató kapja a Kiskunhalas Díszpolgára kitüntetést. A néprajzkutató, muzeológus több évtizeden át vezette a Thorma János Múzeumot, irányítása alatt országos szinten is elismert lett.

001
Szakál Aurél múzeológus, Kiskunhalas megválasztott díszpolgára
Fotó: Pozsgai Ákos

Vezetése alatt 1995 végétől 2023-ig a kiskunhalasi múzeum gyűjteménye 62 ezer darabról közel 120 ezer darab tételre gyarapodott. Ez több mint 85 százalékos növekedést jelentett.

Szakmai munkájának köszönhetően a kiskunhalasi múzeum mára olyan korszerű közgyűjteménnyé vált, amely hozzáértéssel, jó arányérzékkel és ízléssel vonta be az elmúlt évtizedekben az állami, az európai uniós és a magánmecenatúrát, illetve a múzeum baráti kör 1996-os létrehozásával a civil erőforrásokat az intézményi fejlesztésekbe.

Az elmúlt évtizedekben Szakál Aurél vezetésével jelentős eredményeket ért el a halasi múzeum szakmai, társadalmi, infrastrukturális területen egyaránt, amelyet jelez az 1999-ben és 2018-ban elnyert Az Év múzeuma kitüntető cím és a 2012-ben megkapott Év múzeuma oklevél.

A képviselő-testület döntött arról is, hogy Kiskunhalas Városért kitüntetést kap Bródi Mária csipketervező, grafikus, Szőke Sándor borász, valamint a Kiskunhalas Város Sajtódíja kitüntetést Kovács Ivánnak, a Halasmédia főszerkesztőjének ítéli oda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában