Rendezvény

2024.02.03. 19:50

Nyolcadik alkalommal tartott disznótort a kiskőrösi gazdakör – galériával

Városi disznótorra várták szombat reggel a kiskőrösieket a Pozsonyi utcában. A helyi gazdakör nyolcadik alkalommal szervezte meg a közösségi eseményt. Két hízót vágtak le, hogy kóstolhassanak az érdeklődő látogatók.

Barta Zsolt

Elkészült a sült vér, kóstolhattak a disznótorra látogatók

Fotó: Barta Zsolt

Ha február eleje, akkor a naptárba jó ha beírja az érdeklődő, hogy Kiskőrösön városi disznótort rendeznek. A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület a város vezetése támogatásával rendezte meg nyolcadik alkalommal a közösségi disznóvágást. Pontosabban disznóvágásokat, mert ahogy tavaly, így az idén is két hízó lelte halálát. 

Szombat reggel fél hat tájban a gazdák már összepakoltak, s megjelentek a feldolgozás helyszínén, a főtér szegletében a Petőfi Szülőháztól talán száz méterre, hogy megkezdjék a gazdakör egyik éves nagy rendezvényét, a városi disznótort. Somogyi Zoltán, aki a fő szervezője volt ennek a rendezvénynek hírportálunknak elmondta, hogy Kecelről vásárolták a két hízót, amelyek közül az egyiket pénteken vágták le. Tették ezt azért, hogy már szombat reggel tudjanak sütni és kóstoltatni a gazdaköri tagok. A két jószág közül az egyik 220, míg a másik 216 kilós volt, amelyeket Varga Zsolt nevelt fel Kecelen. A nyolcadik városi disznóvágáson Kolonusz László hentes vállalta a főbölléri munkát. Szombat délelőtt az idő is jó volt, inkább a márciust idézte, mint a februári hideget. Minden bizonnyal sokan talán ezért is látogattak a rendezvény helyszínére. Tavaly a hatalmas szélvihar majdnem szétszedte a nagy sátrat, emlékezett vissza Somogyi Zoltán. A tavalyi disznóvágás idején történt szélviharról a baon.hu is beszámolt. 

Most a munkában két tucat gazda és gazdaasszony vette ki a részét, a többségük ötven feletti, mondta a fő szervező. Ennek ellenére abban lehet bízni, hogy a következő generáció is beleszokik majd ebbe a munkába. Jelentős mennyiségű vöröshagymát, egyéb zöldséget pucoltak az emberek, ennek egy része az orja leveshez került. Pénteken és szombaton közel hétszáz töltött káposztát készítettek el a városi disznótorra. A vacsorára ennek a fele is elég, a többit pedig a kóstolók fogyasztották el. 

A felvételen Nikléczi Gábor, Ádám Máté és Somogyi Zoltán látható
Fotó: Barta Zsolt

Kiskőrösön, ahogy szerte az országban egyre kevesebben vágnak disznót a családok. A 60-as, 70-es években szinte minden rokoni kis közösség felnevelte a maga hízóját, ahol ezt nem tették, ott vásároltak. Az biztos, hogy könnyebb volt megszámolni azokat a helyeket, ahol nem vágtak, mint azokat, ahol vágtak hízót. Ez a munka a családok és a barátok összefogásán alapult. Ma is eljárnak egymáshoz az emberek segíteni. Somogyi Zoltán a hétvégén már a hetedik disznótoron segédkezett. Mint mondta, az idei szezonban már több helyre nem megy.

Nikléczi Gábor gazdaköri elnök is részt vett a disznótoron. Megjegyezte: a szervezetnek két nagyobb eseménye minden évben, az egyik a városi disznótor, míg a másik az őszi szüreti fesztivál, amelyen a termelők bemutatják a legszebb termékeiket. A nap végén mintegy 220 személyt vártak a művelődési házba, ahol orja leves, hurka, kolbász, töltött káposzta volt a menü. Elkészült korábban még 600 darab finom diós és szilvalekváros hájas tészta is. Szabóné Haskó Erika, Györk Ernőné Ildikó, Pazdernyik Sándorné Marika készítették a süteményeket. Györk Ernőné – a szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke hírportálunknak elmondta, hogy a szlovák asszonyokkal szombaton többen is részt vettek a disznótor munkáiban. Estére pedig a tálalást vállalták az asszonyok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában