Fotókiállítás

2024.02.12. 15:47

Művészi képeken mutatják be a halasi kórház dolgozóinak gyógyító munkáját – galériával

Újjászületés címmel nyílt egészségügyi művészeti fotókiállítás a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház rendelőintézetének emeleti aulájában, az intézmény fennállásának 170. évfordulója alkalmából. A kórház vezetőinek felkérésére készített közel ezer képet az intézményben folyó mindennapi gyógyító munkáról Szögi Ágnes fotóriporter. A művészi igényességgel készült fotográfiák válogatásából állt össze a kiállítás.

Pozsgai Ákos

A kórház vezetőinek felkérésére készített közel ezer képet az intézményben folyó mindennapi gyógyító munkáról Szögi Ágnes fotóriporter

Fotó: Pozsgai Ákos

– Az egészségügyi dolgozók és a nagyközönség számára is nyitott kiállítás keretében mutatjuk be a vidék Magyarországának és azon belül az egészségügyi ellátásnak, egy kórháznak azon életképeit, amely a kortárs magyar fotográfia értékteremtő látásmódjával művészi szintre emeli a hétköznapjainkat – fogalmazott a kiállítás megnyitóján dr. Szepesvári Szabolcs, a halasi kórház főigazgatója, aki elmondta, hogy 2024-ben a 170 éves Kiskunhalasi Semmelweis Kórház életében az „újjászületés” központi szerepet tölt be.

– A születés, amely a családok egyik legnagyobb ünnepe, a 170 év alatt óriási fejlődésen ment keresztül. A XXI. század Magyarországának születése családbarát kórházat feltételez, ahová örömmel jönnek a várandósok, biztonságban érzik magukat, támogató környezetben, és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően az egészséges családtervezés sikerei közös örömet jelent az ellátónak és a családnak egyaránt. A vidék Magyarországának megmaradását szolgálja, ha elérhető közelségben magas szakmai minőséget tudunk biztosítani – hangoztatta a főigazgató.

Hozzátette: minden gyógyulás egy újjászületés a betegek és hozzátartozóik számára egyaránt. Egy kórház életének része a természetes halálozás is, amely szintén egyfajta újjászületés, amikor a kórházi dolgozók átvezetik a beteget egy számára és mindannyiunk számára ismeretlen világba. Ezt a mindennapi, lelkileg sokszor felemelő vagy éppen megterhelő áldozatos munkát mutatják be Szögi Ágnes művészi igényességgel készült képei.

A kiállítást megnyitó Kollarics Gábor szerint Szögi Ágnes képei a fekete-fehér tónussal a formákat, a cselekvéseket, a helyzeteket emeli ki a hétköznapi történésekből. Képileg így érzékíti meg, teszi láthatóvá az ember és ember közötti interakciókat.

– A kórház iránti pozitív érzéseket kelt a kiállítás.

Ezt a hatást nem reklámarcokkal érheti el, hanem azzal, hogy felmutatja, vagyis komolyan veszi a mindennap végzett tevékenységüket, a dolgozókban megerősíti a szolgálatuk iránti elkötelezettséget és felelősségtudatot. A betegek számára pedig bizalomébresztően és szorongásokat oldón nyílik meg a képsorok segítségével a kórház világa – fogalmazott a kiállítás megnyitóján a művészettörténész.

A fényképes tárlat látogatási idő alatt tekinthető meg a halasi kórház rendelőintézetének emeleti aulájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában