Soltvadkert

2024.02.01. 16:59

Tizenkétmillió forintjába került a városnak a Vadkerti-tó vízutánpótlása

Bár tavaly a korábbi aszályos évekhez képest jóval több csapadék áztatta Soltvadkert környékét, ez alapvetően nem változtatott a Vadkerti-tó helyzetén. Pontosabban azon, hogy minden évben több mint félmillió köbméter vízzel kell pótolni az elpárolgott vagy elszivárgott vizet. Annyi eső ugyanis nem hullott le, hogy a környékbeli talajvíz szintje megemelkedjen. Így elszivárog a 75 hektáros tóban lévő víz az alacsonyabb területek felé.

Barta Zsolt

A sekély, tiszta vízű Vadkert-tó strandját évente 80-90 ezren is látogatják

Fotó: Barta Zsolt

A város elöljárósága azért, hogy megóvja a Kiskunság egyik természeti kincsét, minden évben, amikor szükséges, 600 ezer köbméter vizet pumpál a tóba. Tavaly szeptemberben a szezon után leállították a feltöltést, de karácsonykor újrakezdték. Az éves költség közel 12 millió forint volt – hangzott el minap a soltvadkerti önkormányzati ülésen.

A probléma megoldását az jelentené, amiről Font Sándor országgyűlési képviselő számolt be. A honatya a tavalyi közmeghallgatáson vázolt egy olyan programot, amely keretében a Dunából emelnének át a Kiskunságra vizet, illetve a Paksi Atomerőmű hűtővizének egy részét is a kiszáradó térségek területére vezetnék. 

A vízutánpótlás költségeihez a Soltvadkert–Kiskőrös Petőfi Horgászegyesület is hozzájárul. Tagonként 3500 forintra változott tavaly ez az összeg. A horgászok létszáma 400 fő körül alakul.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában