Szakma

2024.02.04. 18:00

Egy soltvadkerti tetőfedő sikere: Gyermekkora óta imádja hivatását Nehéz Tamás

Az egyik jól ismert tetőfedő termékeket gyártó nagyvállalat rendezett a közelmúltban egy versenyt. Erre Nehéz Tamás a soltvadkerti ács-tetőfedő mester is benevezett, aki különdíjat kapott. A hivatásáról beszélgettünk a vadkerti szakemberrel.

Barta Zsolt

Tizenkét évesen ment fel először a tetőre Nehéz Tamás

Fotó: Barta Zsolt

Tavaly év végén rendezték meg egy különleges helyszínen, a Tordasi Westernfaluban a XXIII. BMI Bramac Tetőfedő Bajnokság díjátadó rendezvényét. A szakmai zsűri öt kategóriában összesen 20 pályamunkát díjazott az országból. Köztük volt a soltvadkerti Nehéz Tamás ács-tetőfedő, aki különdíjjal tért haza.

Egy soltvadkerti társasház tetőszerkezetének az elkészítéséért kapta az elismerést, mesélte a szakember. Mint mondta, a tetőfedő termékeket gyártó cégek szakmai versenyeket szerveznek, amelyekre az év során elkészített munkákkal lehet nevezni. Részlet fotókat kell készíteni, amelyeket a cég által meghirdetett versenyre küldik be a nevezők. A nagyvállalat tetőfedőmestereket kér fel, akik áttekintik a képeket, és ezek alapján döntenek arról, hogy mely pályamunkákat érdemes majd megtekinteniük. A helyszínen alaposan megvizsgálják „a nevezett munkát”, végül pedig pontoznak. 

Nehéz Tamás több korábbi alkalommal is nevezett ilyen versenyekre, ahonnan elismerésekkel tért haza. A hivatása bár nagyon fontos, mégsem jegyzik idehaza a legnépszerűbbek között. A vadkerti szakember azon mesteremberek közé tartozik, akik azonban nagyon szereti a munkájukat. Mint mondta, 12 éves kora óta dolgozik ezen a területen. A szomszédukban lakott egy ács, akihez nyaranként eljárt dolgozni, ekkor tetszett meg neki ez a hivatás. Az általános iskola után a kiskőrösi Wattay középiskola elődébe jelentkezett, hogy ott megtanulja a szakma fogásait. 

Mi is a szép az ács tetőfedő munkában?

– A készülő, vagy felújítandó ingatlan udvarára odaszállít egy kamion egy nagy mennyiségű fát, amelyből szép tetőt kell egy ház tetejére készíteni. Ennek nem csak szakmailag kell tökéletesnek lennie, de fontos, hogy elnyerje a megrendelő tetszését is. Elhivatottság nélkül nem érdemes ebbe a munkába belefogni – fogalmazott a szakember. Nyáron ugyanis 35-40 fokos hőség, míg ősszel és télen akár fagypont körül is alakulhat a hőmérséklet a tetőn. Mint mondta, december 20-a előtt hagyták abba a munkát, néhány hét szünet következett, de az év elején újra kezdték a kivitelezést. Az építőipari piaci tendenciákkal kapcsolatban elmondta, ma kissé visszafogottabb a kereslet, mint korábban volt. Pedig 2022 év végéig őrültek háza volt az építőiparban.

Meddig lehet a magasban dolgozni? 

Nehéz Tamás tapasztalata szerint a szakma egyik kihívása az, hogy az ember lába bírja-e a folyamatos terhelést és a munkával együtt járó feszültséget. A kérdés az, hogy kinél mikor és hol jön el ez az idő. Nehéz Tamás 49 évesen még úgy érzi, hogy sok esztendőn át végzi majd ezt a hivatást. Egy csapattal dolgozik, amely tagjainak ő a munkaadója.

Mely munkáira büszke?

A Bócsai Evangélikus Templom tetőszerkezetének a kivitelezése, a Bócsai közös temető ravatalozója ácsszerkezete jelentett komoly kihívást. A soltvadkerti református templom felújításánál is ott hagyta a keze nyomát. 

Kinek ajánlja ezt a hivatást? 

Ahogy fogalmazott csak azoknak, akik szeretnek alkotni és nem félnek a magasban dolgozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában