Baon podcast

2024.02.14. 20:05

Dr. Finta József főplébános: A Nagytemplom felújítása folyamatosan zajlik – podcast

Kecskeméten, a Nagytemplom felújítása jelenleg is nagy erőkkel zajlik. A napokban egy nagy daru jelent meg az oldalánál, az állványzatot pedig lebontják és újat, erősebbet állítanak fel. Dr. Finta József főplébános, érseki helynök ennek kapcsán adott interjút a Rádió 1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Dr. Finta József főplébános

Forrás: Rádió 1 Gong

Mint arról részletesen hírportálunkon is írtunk, a Nagytemplom felújítása fontos mérföldkőhöz érkezett. Zajlanak a munkálatok, és nem várt esemény is történt. 

Megújítják a templomhajó feletti tetőszerkezetet, ehhez szükséges most a daru, mert emberi erővel nem lehetne megmozgatni a hatalmas gerendákat. Emellett a torony erkélye életveszélyessé vált, el kell bontani. A korábbi főhomlokzati állványzat helyére most egy erősebb, nagyobb teherviselésű állványzat készül, a toronytörzs erkélylemez cseréjéhez szükséges munkák számára.

Fotó: Kovács Nóra

Dr. Finta József a felújítási munkák részletezése mellett hangsúlyozta: az erkély problémája nem várt munkafolyamat, nem várt és nem kevés kiadással. A cél, hogy megmentsék, de még nem tudni egyelőre hogyan és miből. Az egyház az elmúlt években összesen 1,3 milliárd forint állami támogatást kapott a templom felújítására, de az építőanyag árak és munkadíjak közben jelentősen emelkedtek. 

A főplébános a további munkálatokról is szólt. A tervek szerint a tavasszal megvalósulhat teljesen a templom falainak injektálásos befúrásos módszerrel a szigetelése a vizesedés és salétromosodás ellen, ennek egy része már elkészült. Utána jöhet a lábazat festés is. Mindeközben a misék és szertartások zavartalanul folynak. 

További részletek az interjúban. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában