Baon podcast

2024.02.13. 19:45

Csúzdi Szabó Erika, kecskeméti művésztanár mesélt pályafutásáról – podcast

A kecskeméti Szent Imre Katolikus Általános Iskola művésztanára, Csúzdi Szabó Erika maximálisan elhivatott a szakmája, a művészet és az oktatás iránt. Tanítványai minden évben számos hazai és nemzetközi rajzpályázaton érnek el kiemelkedő eredményeket. Csúzdi Szabó Erika a Hír FM kecskeméti adásában nemcsak a diáksikerekről mesélt, hanem megosztotta saját szakmai pályafutásának mérföldköveit Vizi Zalán szerkesztő-riporternek.

Sebestyén Hajnalka

Tanítványaival nagyon sok szép eredményt ér el Csúzdi Szabó Erika

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

Csúzdi Szabó Erika okleveles festő-grafikus művész, a Vajdaságból származik. Belgrádban végezte el az akadémiát. Nem gondolt arra, hogy tanár lesz, az iparművészetben gondolkodott, formatervezőként szeretett volna dolgozni. Először reklám grafikusként különböző logókat tervezett, majd valahogy útközben rájött arra, hogy a tanítás vonzza. Szabadkán kezdett el tanítani, ami azonnal megtetszett számára. 

Később, a 90-es években családjával Magyarországra költözött, Kecskemétre. Azért esett a választása a hírös városra, mert egyetemista korában diákmunkákat vállalt Kecskeméten. Nagyon megkedvelte a várost, sokban emlékeztette Szabadkára. Először 12 évig a Tóth László iskolában, majd azóta a Szent Imrében tanít

A művésztanárnő a beszélgetés során elmesélte azt is, miért választotta a művészi pályát. Egy kitűnő rajztanára volt Szabadkán, Boros György, aki megszerettette vele a rajzolást, a festészetet. Ötödikes korától rajzszakkörre járt a tanár úrhoz, utána pedig már nem is tudták volna lebeszélni a művészi pályáról. 

A moszkvai olimpián bronzérmes lett a rajza

Már gyermekként szép sikereket ért el rajzpályázatokon. Az egyik nagy eredménye volt, amikor a 80-as moszkvai olimpián bronzérmes lett a rajza. Az olimpiai rajzpályázatra a tanár úr küldte be pályaművét. Ez az elismerés nagyon ösztönzőleg hatott rá. Az évek alatt számos rajzpályázaton indult, sikerrel.

Ezen eredmények is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy tanárként ő is fő feladatának, küldetésének érzi, hogy tanítványai munkáit megmérettesse nemzetközi pályázatokon. Folytatja a tanár úr hagyományát. A rajzpályázatok sikerei önbizalmat adnak a gyerekeknek, bátrabbá válnak, mernek új dolgokba fogni.

A beszélgetés további részében megosztotta a tanárnő a Szent Imrés diákok kiváló eredményeit. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában