Elismerés

2024.01.15. 19:46

Újabb nemzetközi díjakat kaptak a kecskeméti Szent Imre iskola diákjai – galériával

Újabb rangos nemzetközi rajzpályázaton értékelték és díjazták a kecskeméti Szent Imre Katolikus Általános Iskola grafika szakköröseinek tehetségét. Csúzdi Szabó Erika művésztanár több mint negyedévszázada készíti fel eredményesen tanítványait nemzetközi megmérettetésekre, szerettette meg velük a képzőművészet színes világát.

Sebestyén Hajnalka

Díjazták a tanulókat

Fotó: Bús Csaba

Csúzdi Szabó Erika művésztanár elhivatott a művészet, az alkotó munka iránt. Vallja, ő maga azért kapta a Jóistentől adottságát, hogy továbbadja a gyerekeknek. Harminc éve van a szakmai pályán, 1998 óta Kecskeméten, ezen belül is 2010-től a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában, ahol minden támogatást meg is kap a minőségi művészeti oktatáshoz. 

A három évtized alatt diákok százait oktatta és nevelte a képzőművészet csodálatos eszköztárával. Eredményessége érmek, díjak, oklevelek sokaságában mérhető, hiszen növendékeinek alkotásait minden évben számos rangos hazai és nemzetközi rajzpályázat legjobbjai közé válogatják be. 

Legfrissebb eredményeik között egy nemzetközi és egy városi szintű rajzpályázat szerepel. A díjazott diákokat hétfőn az iskolában is köszöntötte Papp Zsolt igazgató.

A 7. Nemzetközi Arte.ro által szervezett Piatra Neamt Creatív rajzpályázaton két témában várták az alkotásokat: szülőváros és virágok. 

Arany minősítést szerzett Szűcs Rita Roxána, Trepák Anikó, Szijártó Rebeka, Bujdosó Örs és Merákovics Lili (ő tavaly ballagott el a Szent Imréből). Ezüst minősítést vehetett át Hegedűs Zsolt Máté, Vásárhelyi Léna, Olasz Lili Dorka, Klein Fanni, Pálinkó Szofia. Kiemelt díjazásban részesült: Tasi Zsolt, Skolák Veronika, Miraglia Sofia, Kovár Bettina Filoména. A versenyen az iskolát és a tanárnőt külön is díjazták a kreatív és inspiráló művészi munkákért. 

A kecskeméti Zrínyi Ilona Általános Iskola által szervezett Béke az emberiség legfontosabb szükséglete című városi rajzpályázatán hat iskola indult. A szentimrések kiemelkedő eredményt értek el. A korosztályukban első helyezést ért el Kárpáti Emília, Vásárhelyi Léna. Második helyezéssel díjazták Koller Fédra Bolda, Kovács Enikő, Kovár Bettina Filoména alkotását, valamint harmadik helyezéssel Balogh Liza, Olasz Lili Dorka alkotását. A kiállítás megtekinthető a Zrínyi Iskola második emeleti kiállítóterében. 

Csúzdi Szabó Erika vallja: sosem lehet megállni. Folyamatosan keresi az újabb pályázati lehetőségeket, hogy tanítványai minél szélesebb témakörben kibontakoztathassák tehetségüket. Jelenleg éppen készülnek a rangos macedón és bolgár nemzetközi rajzpályázatra, a 43. Small Montmartre of Bitola, illetve a 26. International Youth Art Exhibition Nova Zagora versenyre. 

A pályázatok témáit mindig a kiíró határozza meg, de a fiatalok maguk választják meg a technikát, az egyéni ötleteket, de kikérik a tanárnő véleményét is, aki természetesen végig kíséri az alkotó munka minden mozdulatát. 

Csúzdi Szabó Erika hálásnak érzi magát. Elhivatottságát, lelkesedését és művészeti munkáját elismerik és támogatják iskolán belül, nemcsak tantestületi szinten, hanem a szülők oldaláról is. Az évek alatt több díjat vehetett át munkája elismeréseként, néhány éve a Bonis Bona-díjat. A legnagyobb visszaigazolás azonban az a számára, amikor az utcán összefut egykori tanítványaival, akik boldogan mesélnek magukról. Hálásak a tanításért, nevelésért és a kreatív alkotó munkáért. Több diákja a művészeti vonalon tanult tovább. 

Végül a tanárnő büszkén mutatta be tanítványai közös tárlatát. Az iskolában már hagyomány a grafikai szakkör féléves tárlata, ahol a gyerekek, az iskolába látogató szülők és vendégek ezúttal 75 tanítvány alkotásait tekinthetik meg a paravánokon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!