Jubileum

2024.02.05. 11:14

Csapatépítő disznóvágással ünnepelte egyéves megalakulását a Tiszaalpári Gazdakör

Az elmúlt év februárjában alakult a Tiszaalpári Gazdakör, negyvennégy taggal. Az első éves jubileumot egy csapatépítő disznóvágással kapcsolták össze, amit a helyi vadásztársaság házánál tartottak.

Szentirmay Tamás

Egy sertés bánta a születésnapot

Fotó: Szentirmay Tamás

– Másfél évvel ezelőtt, az első traktorosnap alkalmával merült fel a gazdakör alapítása – tudtuk meg Győri Péter, elnöktől. Elmondta, először egyesületben gondolkodtak, de az agrárkamara adta az alapötletet, hogy ha gazdakört alapítanak, akkor tudnak támogatást biztosítani, így ezt a megoldást választották. A gazdakörnek bárki tagja lehet, nem kell saját földdel rendelkezni, csak a szándéknak kell meglenni, hogy szívesen együttműködik a tagsággal – részletezte az elnök. Hozzátette, a disznóvágás gondolata az elmúlt év augusztusában megrendezett traktorosnapon vetődött fel mint csapatépítő program. Bár, az első disznóvágást zárt körben rendezték, de tervezik, hogy jövőre nyitnak a település lakossága felé is. 

Győri Péter elmondta még, hogy ebben az évben is szeretnék megrendezni a 2023-ban nagy sikert aratott traktoros fesztivált, augusztus hónapban. Ez nem csak felvonulás, de ügyességi, erőhúzó és több fajta traktoros próba is egyúttal, amit a nézők nagy érdeklődéssel figyeltek. 

A gazdakör jövőjével kapcsolatban megtudtuk, számos elképzelésük van, például az értékesítéssel, de az elnök szerint ennek elindítása viszonylag lassú folyamat. Felvetődött például, hogy Gyermelyre tudnának szállítani búzát és rozst, de az is egy későbbi feladat, amiből a közösség tudna profitálni. Egyelőre azonban még csak ott tartanak, hogy elég az, hogy ha rendszeresen összejönnek, a tapasztalataikat kicserélik, vendégeket hívnak szakmai konzultációkra. Nem az anyagi haszonszerzés az elsődleges céljuk, hanem helyi gazdák összekovácsolása. Az első gazdaköri disznóvágás is ezt a célt szolgálta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában