Verseny

2024.02.13. 15:42

A Kandó tanulói bizonyultak a legjobbnak történelemből Bács-Kiskunban

A kecskeméti Kandó csapata nyerte az idei Bács-Kiskun vármegye technikumi és szakgimnáziumi tanulói számára szervezett történelmi versenyt. Hanák Kristóf Pál, Losonczi Marcell és Sági Benő nemcsak győzedelmeskedett, de még a különdíjat is elhozta.

Sebestyén Hajnalka

A Kecskeméti Szakképzési Centrum és a Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum immár 6. alkalommal rendezi meg a technikumi és szakgimnáziumi tanulók megyei történelem versenyét

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A Kecskeméti Szakképzési Centrum és a Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum immár 6. alkalommal rendezte meg a napokban a technikumi és szakgimnáziumi tanulók vármegyei történelemversenyét. A szervezés feladatait a kezdetektől Dobák Dénes történelemtanár vállalta magára.

A verseny iránt minden évben nagy az érdeklődés vármegyeszerte, idén 6 városból 16 iskola több csapata mérette meg magát a két fordulóban. Tavaly decemberben először online tesztfordulón adtak számot tudásukról a 10-11. osztályos, háromfős csapatok. A feladatok a 10-11. évfolyam tananyagát ölelték fel. A 62 induló csapatból a legjobb 12 jutott a múlt heti döntőbe, ahol a csapatoknak online feladatlapot kellett kitöltenie, és bemutatták A magyar papírpénz története 1848 és 1946 között című prezentációjukat.

A döntőbe jutott iskolák: Bajáról a Bányai, a Türr, Kecskemétről a Kada, a Gróf Károlyi, a Széchenyi, a Szentgyörgyi, a Kandó, Kalocsáról a Dózsa, Kiskunfélegyházáról a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari, Kunszentmiklósról a Virágh Gedeon Technikum, valamint Kiskőrösről a Wattay. 

A zsűri elnöke, Szolnoki Tamás elmondta a versenyen, hogy a résztvevő diákok felkészültsége egyre professzionálisabb, tudása pedig egyre magasabb szintű. Ezzel maximálisan egyetért Dobák Dénes is, aki ehhez kapcsolódóan megjegyezte, a tanulóknak ilyen magas szintű verseny esetén már nem elegendő a középiskolai tananyag, szükséges a kutatómunka, a plusz források felkutatása, elolvasása. A felkészítő pedagógusok is komoly munkát és sok időt fektetnek abba, hogy tanítványaik sikeresen szerepeljenek.

A döntő végeredménye: I. helyezett lett a Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum Trianon elnevezésű csapata. Tagjai: Hanák Kristóf Pál, Losonczi Marcell és Sági Benő. Felkészítőjük: Lugosiné Simon Marianna. II. helyen végzett a Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum Honfoglalók nevű csapata, melynek tagjai Polyák Szilvia, Szuromi Lotti, Kosik Tamás voltak, felkészítőjük Détári Csaba. III. helyezést szerzett a Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Mátyás kincstárnokai nevű csapata, melyet Dósa Kincső, Héjjas Hunor, Marton Tímea alkottak. Felkészítőjük Bertók Csaba. 

A különdíjat a Trianon nevű csapat nyerte a legjobb prezentáció bemutatásáért.

Dobák Dénes kiemelte, hogy a kandósok győzelme tökéletesen mutatja, hogy az iskolájukba járó diákok nemcsak a szakmai tantárgyak terén jeleskednek, hanem egy újabb humán tantárgyból bizonyították, hogy a legjobbak közé tartoznak. Hozzátette, hogy a verseny szervezése egy óriás összefogás. A Kandó oktatói és technikai munkatársai is segítségére voltak, hogy zökkenőmentesen, magas minőségben valósuljon meg a verseny. Egy-egy megmérettetés során már jönnek az újabb ötletek a következő évi verseny lebonyolításához, ez idén is így történt. 

Az idei versenyt színesítette a prezentáció témájához kapcsolódó pénztörténeti kiállítás, melyet Kósa András, Sinkó József és Török Krisztián magángyűjtők értékes anyagából mutathattak be. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában