Átadó

2024.04.29. 13:50

Szent Kamillról nevezték el a bajai iskola új egészségügyi szaktantermét – galériával

Szent Kamill a kórházak, az ápolók, a betegek és a haldoklók védőszentje, a róla elnevezett szaktanterem ünnepélyes átadást a napokban tartották a bajai Szent László Általános Művelődési Központban (ÁMK). Az eseményen Dávid Bernadett nővér, a Mi Asszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulatának általános főnöknője, Zsigó Róbert miniszterhelyettes, Baja és térsége országgyűlési képviselője is beszédet mondott. Az átadáson részt vett Kámánné dr. Bari Bernadett a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje.

Márton Anna

Az egészségügyi képzés 2014-ben 15 fővel indult a bajai intézményben, ma a tanulói létszám 60 és 70 között van, a szakgimnázium pedig átalakult ötéves technikumi képzéssé. Az új tanterem szakmai vizsgára is alkalmas, háromágyas és minden eszközzel felszerelt. Életmentő eszközök, betegfigyelő monitor is található az új helységben.

szaktanterem, átadó, egészségügy
A jövő nővérkéi az új szaktanteremben
Fotó: Márton Anna

Zsigó Róbert hangsúlyozta: a Szent László ÁMK sokat fejlődött az utóbbi években, a korszerűsítések nem szolgálnak önző célt. Az új szaktanterem alkalmas arra, hogy az oktatók megfelelő körülmények között végezzék munkájukat, a diákok pedig megszerezzék a választott szakmájukhoz szükséges tudást. 

Hajdók Róbert igazgató a baon.hu-nak kiemelte: 2010-ben még igazgatóhelyettes volt, amikor azt vették észre, hogy a hagyományos vízügyi képzésre csökkent a jelentkezők száma. Berkó Rózsa kolléganőjének volt az ötlete, hogy egy olyan szakot indítsanak, amit a fenntartó, a kalocsai Iskolanővérek is támogatni tudnak.

– Az új szak beindítása mindig komplikáltabb dolog, humán erőforrás is kell hozzá, megfelelő szaktanterem, eszközök. Fokozatosan alakítottuk ki a régi egészségügyi szaktantermet, az is egy régi vízügyes laborterem volt korábban. A vizsgakörülmények és a gyakorlati óraszám nagyon sokat változott a szakképzésben és most elég sok gyerekünk van egészségügyi szaktanárral. A kivitelezés idén télen indult el – tette hozzá az igazgató.

A korábbi tantermet teljes egészében felújították, közben megtervezték a bútorokat és beszerezték az eszközöket. Életmentő eszközök, betegfigyelő monitor is található az új szaktanteremben. – A szaktanárok és a gyerekek is nagyon megörültek az ú teremnek. Ha már ilyen jó körülmények között tanulhatnak a gyerekek, akkor szerintem megszeretik a szakmájukat – mondta az igazgató.

A beruházás összköltsége 27 millió forint körül volt, ebből 17 millió forintot az átalakításra, a fennmaradt részt bútorzatra és eszközökre költöttek. Fenntartói támogatásból és saját erőből valósították meg a beruházást.

Bődi Nagy Andrea egészségügyi tanár beszédében kiemelte: a modern tanterem a jelen és a jövő generáció igényeit is kiszolgálja. A képzéseiket minden szinten támogatja összetettebb fizikai és mentális feladatok elvégzését teszi lehetővé. Diagnosztikus, terápiás, életmentő beavatkozások gyakorlatban történő oktatását kockázatmentesen új és magas színvonalú eszközökkel felszerelt környezetben. A diákok óriási izgalommal várták, hogy birtokba vegyék az új tantermet. Végül Florence Nightingale híres ápolónő szavait idézte: „Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt”.

A rendezvény hangulatát emelte egy kedves népdalcsokor és Büte Lili 10. osztályos egészségügyis, Kazinczy-emlékérmes diák előadása. A szaktantermet Szakács Tibor iskolalelkész szentelte fel.


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában