Leírták az álláspontjukat

2024.01.29. 12:56

Fidesz–KDNP: adják vissza a Bajai Halfőző Fesztivált a bajaiaknak

A bajai Fidesz–KDNP-frakció közösségi oldalán tette közzé álláspontját a halfőző fesztivál idei változtatásaival kapcsolatban. Egyebek mellett azzal kapcsolatban fogalmazták meg kérdéseiket, hogy hogyan történhetett meg az, hogy az önkormányzati cég úgy adta át a következő két évre a teljes körű szervezés jogát, hogy nem egyeztettek előzetesen olyan alapvető kérdésekről, hogy 26 év után fizetőssé válik a fesztivál.

Márton Anna

Rácz Péter, a Fidesz-KDNP képviselője is hozzá szólt a képviselő-testületi ülés témájához

Fotó: Márton Anna

A bajai Fidesz–KDNP-frakció álláspontja szerint a szerződéskötés körülményeit meg kell vizsgálni, továbbá elvárható, hogy az, aki az önkormányzat nevében tárgyal, mindenkor a bajaiak érdekét tartsa szem előtt.

A közleményben így fogalmaznak: „Hideg zuhanyként érte a bajaiakat az idei év első heteiben az a tény, hogy a városvezetés által kiszervezett halfőző fesztivál szervezői jelentős változtatásokat terveznek bevezetni az idei évtől a rendezvény kapcsán: fizetőssé tennék a fesztiválra történő belépést, szigorítanák a biztonsági előírásokat.”

A közösségi oldalakon nagy felzúdulást keltett a hír, így a szervezők nagyjából 10 perc elteltével eltávolították a bejegyzést. Nyirati Klára is reagált a közösségi oldalon a negatív hangokra: „…a szervezőkkel még csak most kezdődnek a tárgyalások és pontosítások a feltételeket illetően. Lezárásokról, belépőkről még szó sem esett. Ezért korai még farkast kiáltani, előre aggódni a júliusi nagy rendezvény miatt!” – írta.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Baja Marketing Kft. már tavaly november 23-án megkötötte a szerződést a Music Production Kft.-vel, ráadásul nemcsak az idei, hanem a jövő évi, 2025-ös halfőző fesztiválra is.

A fentiek értelmében felmerül a kérdés, hogy hogyan történhetett meg az, hogy az önkormányzati cég úgy adta át a következő két évre a teljeskörű szervezés jogát, hogy nem egyeztettek előzetesen olyan alapvető kérdésekről, hogy 26 év után fizetőssé válik a fesztivál? Ugyanígy nincs még információ például azzal kapcsolatban sem, hogy a lezárásokat hogyan tervezi kivitelezni a szervező, pedig ez is lényeges szempont a bajaiak szerint.

A szerződést már megkötötték, annak tartalmával kapcsolatban a képviselő-testületnek utólagosan ráhatása nincs.

– A javaslat, amelyet Hajdú Miklós alpolgármester úr terjesztett be a testület elé, álláspontunk szerint nem méltó ahhoz a rendezvényhez, amelynek több évtizedes hagyománya van, amelyet politikai hovatartozástól függetlenül a korábbi városvezetők mind kiemelten fontosnak tartottak, és amelyet a lehető legmagasabb szakmai színvonalon szerveztek meg úgy, hogy az a bajaiak és az ország bármely pontjáról érkező vendégek számára ingyenes volt – reagált a Fidesz–KDNP.

Mint írták, nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a bajai halfőzőre az ország minden pontjáról érkeztek vendégek, a Bajáról elszármazottak pedig évről évre a halfőző fesztivál idejére ütemezték éves szabadságukat, mindezt azért, hogy ezen a nagy múltú eseményen együtt ünnepelhessenek.

– Eldöntötték, hogy a fesztivál, amely eddigi ingyenes volt mindenkinek, most fizetőssé válik anélkül, hogy erről a bajai lakosok véleményét kikérték volna, és ehhez képest tekintsük megoldásnak azt az javaslatot, hogy a lakosság egyharmada, 10 000 fő ingyenesen látogathatja továbbra is a rendezvényt? Álláspontunk szerint a szerződéskötés körülményeit meg kell vizsgálni, továbbá elvárható, hogy az, aki az önkormányzat nevében tárgyal, mindenkor a bajaiak érdekét tartsa szem előtt. Felelős döntés csak abban az esetben hozható, ha mindent megtettünk annak érdekében, hogy a Bajai Halfőző Fesztivál ezután is a bajaiak fesztiválja maradjon! Adják vissza a halfőző fesztivált a bajaiaknak – írták.

Kámánné dr. Bari Bernadett, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője is elmondta a  véleményét a képviselő-testületi ülésen
Fotó: Márton Anna

Nyirati Klára polgármester közösségi oldalán tett bejegyzésében kiemelte: a halászléfőző fesztivál érzelmi, de egyúttal gazdasági kérdés is.

„A téren, ahol a főzés zajlik, továbbra is ingyenes minden színpadi program, koncert, és a tavaly felmerülő igényeket figyelembe véve sokkal több néptánc, népzene lesz. Bár a 14 év alattiak számára eleve ingyenesen látogathatók a szigeti nagykoncertek is, a javaslatom a képviselők felé az volt a mai testületi ülésen, hogy tegyük ezeket a bajaiak számára is ingyenessé azáltal, hogy egy regisztrációt követően a 3 napra szóló 2000 forintos bérletet az önkormányzat finanszírozza a számukra. Nem kapott többséget a javaslat. A képviselők többsége (a Fidesz-frakció és a „négyek”) nem fogadta el ezt a javaslatot. Levetették a napirendről az előterjesztést.” – írta a városvezető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában