Testületi ülés

2024.01.25. 18:17

Üléseztek a bajai képviselők, de a legfontosabb témában nem született döntés – galériával

Könyvismertetővel indult a képviselő-testületi ülés január 25-én a bajai városházán, majd két órán át tárgyaltak a Bajai Halfőző Fesztivállal kapcsolatos előterjesztésről. Döntés nem született, levették a napirendről Hajdú alpolgármester előterjesztését.

Márton Anna

A képviselők két órán keresztül kérdéseket és véleményeket fogalmaztak meg a Bajai Halfőző Fesztivál jelenlegi szervezésével, fizetős rendezésével kapcsolatban.

Fotó: Márton Anna

A Bajai Városvédő és Szépítő Egyesület nevében dr. Cseh Béla elnök és N. Kovács Zita igazgató asszony ismertették a közelmúltban megjelent Bajai sírkertjeink, neves elődeink című könyvet.

Az elnök hangsúlyozta, hogy nagyon sok tárgyalás előzte meg a könyv megjelenését, valamint azt is kijelentette, hogy az egyesület könyvsorozatban gondolkodik. A jelenlegi nyitókönyvet követően minden második évben szeretnének újabb kiadványt készíteni. A városvezetők Baján, a rendszerváltozás után címmel készül a következő könyv, illetve Baja természetes vizei, a gond és az öröm forrásai címmel jelenik meg majd 2025-ben a harmadik kötet.

A Bajai Városvédő és Szépítő Egyesület nevében dr. Cseh Béla elnök ismertette az új kiadványt.
Fotó: Márton Anna

Nagyon sok szeretettel ajánlotta a jelenlévők figyelmébe N. Kovács Zita az új kiadványt amit a Bajai Városvédő és Szépítő Egyesülettel közösen készítettek. Az igazgató asszony hangsúlyozta: Csuvár Andrási Réka és Pap Evelin írták a könyv régészeti fejezetét. A bajai sírkertek története a régészeti kortól napjainkig van feldolgozva a kiadványban. Kordé Nóra muzeológus-történész a kiadvány történeti részét írta meg, Jász Anikó a kötet második fejezetében található adattárat foglalta össze. Elkészítette Baja kilenc történelmi sírkertjének, illetve temetőjének a fényképes adattárát, ahol megtalálhatók több mint 300 neves bajai személy sírjai, térképpel ellátva. A kutatásai alapján több mint ezer sírhely azonosítható be. Elhangzott az is, hogy a kötetbe nem fértek bele Kothencz Kelemen, illetve N. Kovács Zita tanulmányai, de reménykednek abban, hogy egy második, bővített kiadásban minden fejezet bővebben és teljesebben megjelenhet. Az aktuális kötet szépen reprezentálja Baja neves elődeit és a neves sírkerteket. A kötet elérhető a Türr István Múzeum minden egyes kiállítóhelyén.

A képviselők ezt követően megkezdték a munkát. Két órán keresztül kérdéseket és véleményeket fogalmaztak meg a Bajai Halfőző Fesztivál jelenlegi szervezésével, fizetős rendezésével kapcsolatban. Hajdú Miklós alpolgármester előterjesztése, arról szólt, hogy 10 ezer 14 éven felüli bajai lakos ingyen látogathassa a Bajai Halfőző Fesztivál Petőfi-szigeti zenés rendezvényeit. Elhangzott egyebek mellett, hogy 2000-ben 2000 bográcsban rotyogott a hal egy időben. Ez a fesztivál emelte ki a várost a kisvárosok tengeréből, ez tette világhírűvé.

Hajdú kijelentette: miközben csökkent az évek során a közös főzési kedv, nőtt a koncertéhség. Tömegigénnyé vált, és a fesztivál sikerességének feltételévé, hogy legyenek jó koncertek és kísérőprogramok.

A vita során a Fidesz–KDNP képviselőcsoportjának tagjai egyaránt érzelmi és gazdasági szempontok figyelembevételével fogalmazták meg álláspontjukat, amelynek fontos sarokköve volt, hogy a Bajai Halfőző Fesztivál mindig a bajaiaké, bajai családoké volt, óriási hiba lenne, ha a rendezvény elveszítené a régi, hagyományos jellegét.

Csubákné Besesek Andrea (Fidesz–KDNP) képviselő hozzászólásában részletezte: a Bajai Halfőző Fesztivál vagy Népünnepély a bajai identitásunk része. Úgy tartozik hozzánk, mint egy családi ünnep, amire az egész család összejön. A halfőző fesztivál összehozza a távoli rokonokat, barátokat, akik akár külföldről is hazajönnek erre az alkalomra. Egy hely, ahol kötetlenül, felszabadultan együtt lehetünk, beszélgethetünk. A Bajai Halfőző Fesztivál a miénk, ne legyen fizetős, ne vegye el tőlünk senki. Végül tisztelettel kérte, hogy adják vissza a bajaiaknak a halászléfőző fesztivált.

Polyák Judit (Fidesz–KDNP) képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Baja város lakosai hagyománytisztelő, hagyományszerető emberek voltak régen és ma is. Abban is egyet kell értenünk, fogalmazott a képviselő, hogy nemcsak a bajaiak, hanem az ország távoli pontjáról vagy a külföldről ide látogatók, városunkat híressé tevők közkedvelt rendezvénye már régóta a Bajai Halfőző Fesztivál. Megemlítette a jelenlegi városvezetés változtatásait, a négy napról két napra lecsökkentetett rendezvényt.

– Sokan hiányolják a csütörtöki néptáncos felvonulást, ami egyben egy hatalmas turisztikai látványosság is volt. Valamint a Bácskában működő hagyományőrző együttesektől elvonták a lehetőségét annak, hogy találkozzanak egymással, megmutassák értékeiket, gondolok itt a Felső-bácskai Néptáncgálára. A Petőfi-szigeten közkedvelt és népszerű volt a Népek udvara, és ez az a szegmens, amelyre gondolok legfőképpen. Baja sok nemzetiségű, színes város, szoktuk mondani. Nos, ez a helyszín is eltűnt, pedig négy napon keresztül folkestek és nemzetiségi táncházak sokasága nyújtott szórakozást a népművészetek, népzene és néptánc kedvelőinek – fogalmazott Polyák Judit.

Továbbá emlékeztetett arra, hogy korábban a Népek udvara mellett a Turisztikai Központ előtt a bajai és környékbeli kézművesek kínálták színvonalas termékeiket, ez sincs már, de még a lehetősége sem. Végül a polgármesterhez és a fesztivál szervezőjéhez intézte kérdését, amely a fesztivál értékeinek, hagyományainak visszaállításáról szólt.

– Van-e remény arra vonatkozóan, hogy ezeket az értékeket, hagyományokat a bajaiak és minden ide látogató visszakapja? Hogyan tervezik a felsorolt értékek, hagyományok megőrzését?

 – fogalmazta meg kérdését Polyák Judit.

Nyirati Klára polgármester válaszában kiemelte: a szervezőnek jelezte, hogy az idei fesztivált úgy szervezze, hogy a tavalyi visszhangokra tekintettel a néptáncos rendezvények újra teret és lehetőséget kapjanak.

Végül a képviselők úgy döntöttek, hogy leveszik az előterjesztést a napirendről, februárban folytatják a vitát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában