Kereszténység

2024.01.23. 12:57

Elkezdődött az ökumenikus imahét Kecskeméten – galériával

A keresztény egység jegyében idén is megrendezik országszerte az Ökumenikus Imahetet. A kecskeméti hívek is csatlakoztak a kezdeményezéshez, melynek a középpontjában idén a felebaráti szeretet és az irgalmasság áll.

Lizik-Varga Katalin

A kecskeméti hívek is csatlakoztak a kezdeményezéshez

Fotó: Bús Csaba

A kecskeméti római katolikus Nagytemplomban Dr. Finta József, érseki helynök, a kecskeméti főplébánia plébánosa igehirdetésével kezdődött az ökumenikus imahét Kecskeméten. A város különböző felekezeteinek a hívei hétfőtől egészen szombatig minden nap közösen imádkoznak a keresztények egységéért a Nagytemplomban.

Az Ökumenikus Imahét témáját minden évben más ország állítja össze. Idén az afrikai Burkina Fasó-i felekezetközi munkacsoport vállalta magára ezt a feladatot, akik az irgalmas szamaritánus bibliai példázatát választották vezérigének, amiben az akkori többségi társadalom által megvetett szamáriai segít egy rablók által megvert embernek.

Dr. Finta József, érseki helynök, a kecskeméti főplébánia plébánosa elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy az ökumenikus imahétnek ismét a Nagytemplom ad otthont. Az atya visszaemlékezett arra, hogy legutóbb hét évvel ezelőtt volt erre példa, s most is nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy házigazdái lehetnek ennek az egyhetes eseménysorozatnak.

„Szeresd az Urat a te Istenedet... és felebarátodat, mint magadat.” – ez a hét vezérigéje, mely lehet, hogy sűrűn elhangzik a keresztények között, de nem biztos, hogy nincs ma is aktualitása – hangsúlyozta az atya. Hozzátette: talán elcsépeltnek tűnik, de mégis olyan nehezen megy és olyan sokat szenved a világ a szeretet hiányától. Ezért mint mondta, van mit elmélkedni ezen az igén, és van miért imádkozni is.

Az imaalkalmakon összegyűlt perselyadományokat minden évben jótékony célokra ajánlják. Ez idén sem lesz másként. Ebben az évben a kecskeméti Katolikus Közösségi Ház felújítására fordítják az imahéten befolyt adományokat. Az épületet hétről hétre használja a római katolikus közösség, melyben különböző alkalmakat, közösségi eseményeket szerveznek.

Az imahét kedden délután 17 órakor Kovács Barbara, evangélikus lelkész szolgálatával folytatódik a Nagytemplomban. Szerdától pedig az alábbiak szerint alakul:

24. szerda: görög katolikus – Feczák László 

25. csütörtök: református/izraelita – Kuti József/Dr. Róna Tamás 

26. péntek: baptista/pünkösdi – Bruder Gergő/Szerdi Szilárd 

27. szombat: római katolikus (piarista) – Nagy Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában