Tisztelet

2024.01.12. 20:40

A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek Kiskunfélegyházán − galériával

A doni áttörés 81. évfordulójára emlékeztek pénteken Kiskunfélegyházán az Öreglaktanyánál és Felsőtemetőben, a II. világháborús emlékműnél.

Vajda Piroska

A doni áttörés 81. évfordulójára emlékeztek a résztvevők

Fotó: Vajda Piroska

A megjelenteket Hideg István nyugalmazott őrnagy köszöntötte. Felidézte, hogy a 2. magyar hadsereg 1942. április 17-én mintegy 207 ezer katonával vonult a Don folyóhoz, hogy ott a németeket támogassa. Az orosz túlerő 1943. január 12-én elérte a gyengén felszerelt hadsereget és harckocsijaival szinte legázolta a magyar katonákat. 

Hangsúlyozta: a doni áttörés azon áldozatai hitüket és életüket adták a haza védelméért. Tízezrek vesztették életüket a reménytelen harcban. Tízezrek kerültek hadifogságba, akik közül sokan meghaltak. − A hadsereg teljes összeomlása után, aki tudott a hadsereggel együtt menekült haza. Sokan a többiektől elszakadva az orosz hómezőkön gyalog vágtak neki az útnak. A doni harcokban eddigi ismereteink szerint 126 ezer magyar vesztette életét. Hősök voltak ők. Tragikus sorsuk, feláldozásuk története a magyar történelem egyik legszomorúbb fejezete. A szovjet hadsereg támadásának napja, ma a 2. Magyar Hadsereg emléknapja – fogalmazott a megemlékezésen Jászberényiné Fábián Ilona, a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület tagja. Majd ezt követően Varga Imre, nyugalmazott ezredes elevenítette fel a doni katasztrófa 81 éve történt eseményeit és az oda vezető okokat.  

Az esemény zárásaként a város vezetői és kulturális életének jeles képviselői, pedagógusok és tanítványaik, pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat és mécseseiket a kopjafánál, valamint az Öreglaktanya bejáratánál elhelyezett emléktáblánál. A megemlékezés a Felsőtemetőben, a II. világháborús emlékműnél zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában