Testületi ülés

2023.12.15. 17:02

Támogatások odaítélésről és emlékévvé nyilvánításról is döntött a bajai testület – galériával

Baja város képviselő-testülete utolsó rendes ülését csütörtökön tartotta meg. Egyebek mellett döntöttek a Baja Energetika Kft. részére nyújtandó 60 millió forintos kölcsönről. A képviselő-testület többsége támogatta a cégvezetői bérek emelkedését, így a havi bruttó 600 ezer forintos díjazás havi bruttó 745 ezer forintra emelkedik a döntéssel.

Márton Anna

Baja város képviselő-testülete utolsó rendes ülését csütörtökön tartotta meg.

Fotó: Márton Anna

Az ülés elején a testület újabb öt évre meghosszabbította az Magyarországi Németek Általános Művelődési Központ közalapítványában Csubákné Besesek Andrea önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) kuratóriumi mandátumát. 

Sürgősséggel tárgyalták a Baja Energetika Kft. felügyelőbizottsági tagjának megválasztásáról szóló előterjesztést. A tagok megbízatása december 31-én lejár, illetve Kovács Csaba korábbi tag, lemondott. A képviselők a felügyelőbizottság tagságának ellátására megválasztották Kostyák Lászlót, aki 2024. december 31-ig kapott megbízást. 

Kiegészítő javaslat mellett fogadták el a Baja Energetika Kft. támogatását

A testület a Baja Energetika Kft. részére történő visszatérítendő működési célú támogatásról hosszasan vitázott. Az elmúlt időszakban kialakult likviditási problémákkal kapcsolatban a Fidesz-KDNP frakció továbbra is kifejezte aggodalmát, a felelősségteljes döntés meghozatalához teljes körű tájékoztatásra van szükségük.

– A távhővel érintett lakosok továbbra is prioritást jelentenek, értük felelősséggel tartozunk, viszont a város vagyonáról, 60 millió forintról nem dönthetünk elhamarkodottan. Az előző képviselő-testületi ülésen elhangzott kérdéseinkre, aggályainkra csak részben kaptunk választ. Továbbra sem értjük, hogy az igényelt 60 millió forint támogatási összeg iránti kérelem miért a késő esti órákban került sürgősséggel a napirendi pontok közé, úgy, hogy az azt megelőzően lezajlott felügyelőbizottsági ülésen fel sem merült ilyen probléma. Az ülésen kiderült, hogy ennek okát a polgármester ismerte, azonban erről a képviselő-testületet a novemberi testületi ülésig – amely ülésre sürgősséggel érkezett a napirendi pont – nem tájékoztatta − fogalmazott Kámánné dr. Bari Bernadett, a Fidesz-KDNP frakció vezetője. 

A képviselő-testület végül támogatta az előterjesztést a frakció kérése szerint azon kiegészítő javaslat mellett, hogy a cég készítsen üzleti tervet a támogatás visszafizetésére, különös tekintettel az ütemezésre és a forrásokra.

Vissza nem térítendő támogatást kap az uszoda

Elutasította a testület Burszki Darinka ügyvezető előterjesztését, amely a temetkezésről és a köztemető használatának rendjéről szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálatáról szólt.  Az összesen 20 százalékos díjemelésről szóló indítványt nem támogatták a képviselők.

Az ülésen a Bajai Sportuszodával kapcsolatban támogatta a képviselő-testület azt az együttműködési megállapodást, amelynek értelmében a Honvédelmi Minisztérium több mint 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt az uszoda részére.  Csubákné Besesek Andrea önkormányzati képviselő hozzászólásában köszönetét fejezte ki Wladár Sándor elnöknek és Zsigó Róbert országgyűlési képviselőnek a közbenjárásért és a támogatásért. 

A többség megszavazta a cégvezetők béremelését

Az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok vezetőinek béremelésére vonatkozó előterjesztést a szakbizottságok az ülést megelőzően nem támogatták. A vezetők bére a gazdasági életben tapasztalható bérekkel nagyjából korrelál, piacképes jövedelmet biztosít, ezért a Fidesz-KDNP frakció nem támogatta ebben a gazdasági helyzetben az ilyen jellegű vezetői béremelést, hangzott el az ülésen. Volt olyan cégvezető is, aki több munkavállalótól, fizikai dolgozótól vált meg az elmúlt időszakban, amellyel a frakció egyáltalán nem ért egyet.

A Fidesz-KDNP frakció véleménye szerint ebből a keretből akár ezt a munkaerőt is meg lehetett volna tartani, vagy akár a polgármesteri hivatal köztisztviselőinek béremelését is rendezhették volna. 

Nyirati polgármester hosszan érvelt a fizetésemelések mellett. Csubákné Besesek Andrea hozzászólásában megemlítette, hogy van olyan cégvezető, aki öt embert bocsátott el a cégtől a napokban, ugyanakkor hathavi prémiumot megkapott, most meg fizetésemelést is megkaphat. Polyák Judit és Rácz Péter képviselők az előterjesztés kapcsán véleményüket fejezték volna ki, de a polgármester megvonta tőlük a szót. 

A képviselő-testület többsége támogatta a cégvezetői bérek emelkedését, így a havi bruttó 600 ezer forintos díjazás havi bruttó 745 ezer forintra emelkedik a döntéssel. A Baja Vagyon Zrt. vezérigazgatója esetében a polgármester javaslatát, hogy a bruttó 850 ezer forintos fizetést több mint egymillió forintra emeljék, nem támogatták a képviselők. 

Emlékév lesz a 2025

Az ülés végén a bajai képviselők fontos döntést hoztak: a 2025-ös esztendőt egyhangúlag Türr István-emlékévvé nyilvánították. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában