Premier

2024.05.03. 06:50

A színészek személyes oldalát hozza közel a Kecskeméti Nemzeti Színház új darabja – galériával

Különleges előadással készül a közönségnek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A Felhangolva című darabban a teátrum színészei meghatározó személyes történeteikbe avatják be a publikumot, lelkük mélységeit feltárva, miközben a szavak mellett a zenét és az ízeket hívják segítségül ezek kifejezésére. A társulat tagjai nemcsak bensőséges, hol megrázó, hol kacagtató történeteikbe engednek betekintést, de zenei tehetségükkel is elvarázsolják a közönséget a mesés darabban. A darab premierje pénteken 19 órakor lesz a Ruszt József Stúdiószínházban.

Horváth Péter

A Felhangolva egy rendkívüli és formabontó színházi projekt, melynek szereplői és az ő történeteik akként hatnak, mint egy összetett ételrecept egy-egy hozzávalója: egyik sem nélkülözhető a tökéletes, és eddig sosem kóstolt végeredményhez. A darab rendezője Kovács Lehel, a színház új művészeti vezetője, aki elmondta, hogy a szokásos hat hetes próbafolyamat helyett mindössze két és fél hét alatt állt össze a zenés, műfaji keretekbe talán nem is illeszthető előadás, ami láthatóan örömjáték a résztvevő színészeknek.

Különleges előadással készültek
Fotó: Bús Csaba

– Különleges kísérletet jelent a Felhangolva, amire rövid időnk volt, de elképesztő előadás készült, ami köszönhető a színészeknek – mondta Kovács Lehel. A rendező minden szereplőtől kért 10 zeneszámot, amiből kiválasztották a megfelelőt a nagyinterjúkból kiragadott történethez. A darabban a társulat tagjai muzikális képességeikről is számot adhattak. A rendező kiemelte, hogy számára fontos, hogy olyan projekteket is létrehozzanak, melyben a szokottnál személyesebb viszonyba kerülhetnek a közönséggel, és a Felhangolva ezt szolgálja.

Koltai-Nagy Balázs elmondta, hogy mindannyiukkal jó egy órás mélyinterjút vett filmre Kovács Lehel, melynek a koncepcióban illeszkedő töredéke látható viszont a darabban. Ezeknek a kiválogatott történeteknek adtak azután közösen egy zenei tükröt. A színművész elmondta, hogy jóformán nyilvánvaló volt, hogy ki vesz részt a Felhangolva projektjében, hiszen hangsúlyos szerepet kap a muzikalitás, az ének, illetve a hangszeres tudás.

Bori Réka szerint a darab célja az, hogy mindenki, aki jelen lesz az előadáson, jól érezze magát, illetve egy pici szeletet kapjanak a nézők a szereplőkből, az eddigieknél egy kicsit jobban megismerve az ő személyes oldalukat. A színésznőhöz fűződik az előadás gasztronómiai szála: több népmesei motívum is szerepet kapott, a helyszínen Bori Réka által készített hamuba sült pogácsától a tűzhelyen fővő kőlevesig. A sütés szeretetét és a tudását családjából, főleg nagymamájától hozza. Számára a sütés csaknem akkora öröm, mint a színpadon állni, mert közös az eredmény: az étellel és játékával is adhat az embereknek.

Kovács Gyopár elmondta, hogy az interjúkon elhangzottak alapján alakult ki végül a történet szála, így egy ideig nem is volt teljesen eldöntött az irány. Mint fogalmazott, a legbensőjüket teszik ki a közönségnek, és kitárulkozni ugyan mindig nehéz, de Kovács Lehelnek és Tóth Kata dramaturgnak mégis könnyen feltárta magát. A színésznő hangsúlyozta, hogy akkor elérték céljukat, ha csak egy morzsát magával visz a közönség a történeteikből. Kovács Gyopár arról is beszélt, hogy fel kellett eleveníteni hangszeres tudását a darabra.

Szegvári Júlia kiemelte, hogy a videóra felvett interjúikon és a dalukon keresztüli önfeltárás bátorságot igényelt a színészek részéről. A színésznő mintegy 10 hangszeren játszik, de hangsúlyozta, hogy mivel ők színészek, nem az instrumentális virtuozitás volt a középpontban, hanem a hangszerekkel elért hangulatkeltés, hogy zenei dinamikával segítsék az előadott személyes történetet.

A Felhangolva premierjét pénteken 19 órakor tartják a Ruszt József Stúdiószínházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!