Adomány

2023.12.15. 16:08

Százhúsz éves közösségi zongorát ajándékoztak a kecskeméti egyetemnek – galériával, videóval

Egy több mint 120 éves, Dehmal Károly által készített zongorát adományozott a Neumann János Egyetemnek Kovács László Zsolt agrármérnök és dr. Kócsó Sándor ügyvéd, melyet pénteken adtak át ünnepélyes keretek között.

Horváth Péter

Dehmal Károly által készített zongorát kapott a Neumann János Egyetem

Fotó: Bús Csaba

A kora egyik legkiválóbb hangzását produkáló, Bösendorfer mechanikán alapuló zongorát az egyetem CAMPUS-ának egyik legfrekventáltabb területén, az első emeleti büfétérben helyezték el azzal a szándékkal, hogy a hallgatók is részesedjenek a zene és a zenélés áldásából. A hangszer valóban kora kiemelkedő darabja volt: az 1888-ban zongora gyárat nyitó Dehmal zongoráival 1894-ben elnyerte a Nápolyi Érdemkeresztet, a Párizsi Világkiállítás díját 1900-ban, és az Ezredéves Országos Kiállítás Milleniumi Nagy Érmét is.

Gaál József alpolgármester és dr. Kovács Zsolt tudományos rektorhelyettes köszöntője után Kovács László Zsolt elmondta: nagyon fontosnak tartják azt, hogy az ország legmodernebb egyetemén egy magyar készítő hangszere szólaljon meg. Elhangzott, hogy a páncéltőkés zongora szerkezete fából készült, és az úgynevezett páncélzat szolgálja a stabilitást: nehogy a kifeszített csaknem 250 acélhúr által kifejtett hatalmas erő összeroppantsa az egész hangszert, ugyanis a húrok húzóereje együtt 18 tonna, ami 6 elefánt súlyának felel meg. Billentyűzete elefántcsontból készült, és mivel bécsi mechanikájú, így igen könnyű, mindössze 28 grammos a billentési súlya − vagyis ekkora erő kell ahhoz, hogy a kalapács megüsse a húrt −, nagyon finom játékra ad lehetőséget. Kovács László Zsolt örömét fejezte ki, hogy lehetőség nyílt elhelyezni a közösségi zongorát az egyetemen, az épület olyan pontján, ahonnan hangja betölti a CAMPUS minden szegletét.

Az átadón természetesen gyönyörködhettek a jelenlévők a zongora hangjában. Kovács Márk Zsolt Majkapar Polkáját és Bartók Játékát adta elő. Hans Zimmer Interstellar című filmez írt főtémáját, és Jake 25.14 I broke a string making this part darabját Kovács Lehel László, Frédéric Chopin cisz-moll Nocturne-jét Nemes Dóra adta elő a hangszeren. Martin Péter ujjai alatt Paul di Blasio: Corazón de nino című darabja csendült fel.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában