Ajándék

2023.12.15. 20:05

Modern inkubátort adományozott a bajai kórháznak a kalocsai érsekség – galériával

A rendkívül modern Dräger Babyleo TN500 típusú kombinált inkubátor ünnepélyes keretek között adta át a kalocsai érsekség a Bajai Szent Rókus Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászat osztályának pénteken.

Márton Anna

Dr. Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek és dr. Tóth Gábor főigazgató

Fotó: Márton Anna

Az értékes inkubátor nagyon magas felszereltségű, jelenleg ma Magyarországon a legnagyobb top inkubátora, beszerzése 7,5 millió forintba került.

Dr. Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek az átadáson úgy fogalmazott, helyben próbálnak segíteni, hiszen a bajai kórháznak nagyon sokat köszönhetnek. − Most az élet ünnepére készülünk, mert Jézus születése az élet ünneplése, emberré lett és megszületett. Isten az élet ura és az élet őrzője − mondta.

Dr. Tóth Gábor főigazgató hangsúlyozta, olyan tulajdonságokkal rendelkezik ez az inkubátor, amivel a jelenlegi inkubátorok nem rendelkeznek. Nagyon magas felszereltségű. Vannak olyan funkciói, amelyek évente egyszer vagy kétszer kellenek, de ezek akkor a babának az életét mentik meg. − Ezért nagyon boldogok vagyunk, hogy ilyen nekünk is van, hiszen a kolléganőknek, kollégáknak megvan a tudásuk, hogy használják ezt a gépet és értelmezni is tudják a rajta futó értékeket, ez alapján állítják be a terápiát − fogalmazott a főigazgató.

Az átadáson dr. Szegény Krisztina, osztályvezető főorvos is örömét fejezte ki, hogy az osztály ilyen inkubátort kapott, röviden ismertette a jelenlévőkkel a berendezés funkcióit. Elhangzott, hogy a készüléknek kettős funkciója van: élesztő asztalként és hagyományos inkubátorként is funkcionál. A babának biztosítani tudják a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat a matrac fűthető. Röntgentálca helyezhető a baba alá, tehát a röntgenfelvétel készítéséhez a babát nem kell kiemelni az inkubátorból. 

Elhangzott, hogy évente mintegy 650 szülés történik a kórházban, ennek körülbelül 9 százaléka koraszülés.

Az eseményen részt vett Kámánné dr. Bari Bernadett, a Bácskai Körtevirág Nagycsaládos Csoport képviseletében, aki röviden bemutatta a szervezetet. Mint arról korábban beszámoltunk, az országos egyesület már több éve működik, és Baján idén ősszel alakult meg a nagycsaládos helyi szervezet. Kámánné dr. Bari Bernadett a szervezet elnöke hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják megmutatni, számukra milyen fontos érték a gyermek, és hogy milyen nagy dolog, ha a gyermeket egy szerető családban, szerető közösségben tudják nevelni. A háromgyerekes édesanya hálával beszélt arról, hogy mindhárom gyermekét a bajai  kórházban hozta világra,  köszönetet mondott mindenkinek a segítségért.

− Önök előtt, akik az egész életüket arra szentelik, hogy gyerekeket gyógyítsanak, nem kell mondanom, hogy milyen fontos érték egy gyermek élete. A gyermeki életnek az egész világban egyedülálló értéke van, ők az élet legnagyobb ajándéka és csodája. Ők jelentik nemzetünk számára a jövőt is − fogalmazott Kámánné dr. Bari Bernadett. 

Végül Dr. Bábel Balázs érsek megáldotta az új eszközt, és az osztályt, valamint a dolgozókat.

Dr. Tóth Gábor főigazgató a baon.hu-nak elmondta: ősszel vezetőváltás volt a Bajai Szent Rókus Kórházban, jelenleg dr. Szegény Krisztina vezeti a Csecsemő-és Gyermekgyógyászat osztályt, két szakvizsgával rendelkezik, specialitása a gyerekkardiológia. Nagyon lelkes a fiatal csapat, tele van fiatal orvosokkal, októberben új rezidens is érkezett. A főigazgató főorvos nagyon bizakodó az osztály jövőjét illetően.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában