Rendezvény

2023.12.14. 08:37

Luca napján Katona Józsefre emlékeztek Kecskeméten

A karácsonyi ünnepkör egyik fontos napja december 13-a, vagyis Luca napja, ami egyben az év legrövidebb napja is.

Orosz Fanni Flóra

Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus beszélt Kecskemét híres szülöttjének Luca széke című drámájáról

Fotó: Orosz Fanni Flóra

Idén Luca napja alkalmából Katona Józsefre is megemlékeztek Kecskeméten az Ifjúsági Otthonban. A megemlékező délutánt a Katona József Emlékház baráti köre, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Bács-Kiskun Megyei Tagozata, és a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület szervezte meg együttes munkával.  

Először Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus beszélt városunk híres szülöttjének Luca széke című drámájáról. Ismertette a szereplőket, a történet két szálon futó párhuzamait, a cselekményt, a tanulságot, de a mű szókincsére is kiemelt figyelmet fordított. Megtudhattuk azt is, hogy Katonának mindössze kettő műve íródott jelen időben, a saját idejében, a többit pedig mind a régmúltban helyezte el. A két jelen idejű műve között szerepel az említett Luca széke című dráma is. 

Szó esett még a korabeli karácsonyi hagyományokról, a Luca széke eredetéről, illetve a Luca nap szokásairól is, melyeket ma már a legtöbben nem követnek, de Székelyné Kőrösi Ilona szerint fontos, hogy legalább az emlékeinkben őrizzük egykori hagyományainkat a megemlékező ünnepségek segítségével. Szintén nem szokás ma már karácsonyi üdvözlőlapot küldeni, de korábban hatalmas népszerűségnek örvendtek a különböző képeslapok, melyek kinézetét általában befolyásolta az adott társadalmi és politikai helyzet is. A rendezvényen minden résztvevőt megleptek a szervezők egy korabeli karácsonyi lappal.

Régi karácsonyi képeslap
Fotó: Orosz Fanni Flóra

Később Bajtai Mária, a MIT Bács-Kiskun megyei Tagozatának elnöke számolt be a Madách Imre emlékévről és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság tevékenységéről. Az elnök elárulta: bizakodik abban, hogy az új esztendő újabb aktív tagokat is hoz majd a társaságba.

Bajtai Mária, a MIT Bács-Kiskun megyei Tagozatának elnöke
Fotó: Orosz Fanni Flóra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában