Kalocsa

2023.12.05. 07:00

A Magyar Pálinka Lovagrend közel hárommillió forintot adományozott a Kék Madár Egyesületnek − galériával

December 6-a, Szent Miklós-napja a magyar pálinka ünnepe is egyben. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervezett országos ünnepséget, amelynek idén Kalocsa adott helyet. Szombaton a Szent István király templomban a délelőtti vette kezdetét az az ünnepi szentmise, amelyre több mint hatvan lovag, illetve lovagjelölt érkezett az ország minden részéből, hogy Szent Miklós ereklyéje előtt tisztelegjen, amit szintén ebben a templomban őriznek.

Zsiga Ferenc

Barabás Attila nagymester átadta a Magyar Pálinka Lovagrend adományát

Fotó: Zsiga Ferenc

A 2004-ben alapított lovagrend minden évben liturgia keretében kér áldást a pálinka napi pálinkákra, ezekről az esemény helyszínéhez közel eső rendi tagok gondoskodnak. Miután ebben az évben Kalocsa volt a helyszín, Lakatos Márton madarasi főzdéjéből érkezett a szilvapálinka, száz darab, ízléses csomagban, az oltár elé helyezve.

A  Mészáros István kanonok, prépost celebrálta szentmise végén Barabás Attila nagymester átadta a Magyar Pálinka Lovagrend adományát, a közel 3 millió forintot a Kék Madár Fesztivál, illetve az alapítvány létrehozójának alapítójának, Lakatos György fagottművésznek. Kalocsa díszpolgára megköszönte az adományt és mint elmondta a kalocsai kórház gyermekosztályán ápolt és sérült gyermekek gyógykezelésének támogatását végzik.

Hozzátette: az adományokat gyógyszerekre, eszközök beszerzésére és a beteg gyermekeket ápoló családok támogatására használják fel. 

Az egyesület önmaga is aktívan részt vesz a források előteremtésében, így Kalocsán évente megszervezik a Kék Madár Fesztivált, adományok gyűjtésére. 

Lakatos György a szavakon túl, egy rövid fagott koncerttel is megköszönte a lovagrend tagjainak nagylelkűséget.

Kalocsán a szombati nap után a vasárnap is a pálinkaszentelés jegyében telt. Ahogy minden évben, idén is megtartották a kalocsai Szent István király templomban a pálinkaszentelő érseki szentmisét. Jóllehet a városban több rendezvény is egy időben zajlott, a templom mégis megtelt és minden eddiginél több pálinka sorakozott az oltár előtt, a megáldásra várva. Mészáros István, a templom igazgatója a szentmise elején köszöntötte a híveket és elmesélte: „Sokan megmosolyogtak, amikor jó pár évvel ezelőtt pálinkaszentelő szentmisére hívtam a híveket, sőt még meg is kínáltuk őket a templomból kifelé menőben. Mi kitartottunk és a tőlünk látott példán felbuzdulva, a főegyházmegyében ma már több helyütt pálinkaszentelőket tartanak – nagyon helyesen.”

A szentmise után minden jelenlévőt Szent Miklós püspök szentképével ajándékoztak meg és pálinkát is kínáltak, idén őszibarack, cseresznye és gyöngyrizling szőlő volt a választék.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában