Segítségnyújtás

2023.11.21. 16:58

Kenyérszentelés és adományok: Árpád-házi Szent Erzsébet napja Kalocsán – galériával

A Szent István templomban minden évben a november 19-hez közel eső vasárnapon megáldják a Szent Erzsébet-kenyereket és a róla szóló szentképpel ajándékozzák meg a híveket.

Zsiga Ferenc

A kalocsai Szent István király templomban őrzik a kenyérszentelés hagyományát, amiből a rászorulóknak is juttattnak

Fotó: Kákonyi István

– Erre az alkalomra idén is az oltárra helyeztük Ozsvári Csaba ötvösművész (1963-2009) míves ereklyetartójában Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjét is, egészen közel hozva őt a ma emberéhez. Ennek a kedves magyar szentnek a személye és életpéldája több mint 800 éve csodálattal tölti el a keresztény embert; nem is akarunk megfeledkezni róla, a kalocsai Szent István király templomban is őrizzük a hozzá kapcsolódó kenyérszentelést, amiből a rászorulóknak is juttattunk. A november 19-re eső vasárnap perselyadományait pedig a Katolikus Karitasz javára gyűjtöttük – tájékoztatta hírportálunkat dr. Mészáros István kanonok, címzetes prépost, a templom igazgatója. 

István atya felidézte, hogy Ferenc pápa idén április 29-én a fővárosban, a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban arra buzdította a magyarokat, hogy mindig a szeretet nyelvén beszéljenek, Árpád-házi Szent Erzsébet példája szerint. Mint az atya elmondta: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén is körlevelet intézett a hívek felé Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva. A körlevélbe foglalt felhívás jegyében a katolikus intézményrendszer, a Karitász és a Szeretetszolgálat számos szervezete Szent Erzsébet példáját is követve jellemzően csendben, sokszor különösebb sajtóvisszhang nélkül, mégis konkrétan végzi a rábízott feladatot.

– A Karitász munkatársai a háború kitörése óta mintegy 42 ezer, Ukrajna területéről érkező menekültről gondoskodtak élelmiszerrel, ideiglenes szállással, a lakhatást, a megélhetést és a beilleszkedést célzó támogatással, valamint idén is segítették a nehéz körülmények között élő kárpátaljai magyarokat segélyszállítmányokkal, generátorokkal, gépjárművekkel, bútorokkal és más tárgyi adományokkal. Emellett csak az idei évben összesen 103 bentlakásos és napközi táborban 4682 nehéz sorsú és hátrányos helyzetű gyermeket táboroztatott a Katolikus Karitász, illetve közel 10 ezer gyermek tanévkezdését támogatta iskolatáskák és tanszerek adományozása mellett pénzbeli segítséggel is – mondta az atya, hozzátéve: a Karitász által folyamatosan működtetett számos felzárkóztató, fejlesztő célú és öngondoskodást segítő, valamint krízishelyzeti program több ezer családnak és gyermeknek nyújt segítséget, illetve az idei esztendőben is útjára indul az adventi segélyprogram „Tárjátok ki a szíveteket!” címmel, amelynek keretében a Karitász karácsonyi és téli krízishelyzeti tevékenységéhez lehet csatlakozni a segélyakciók támogatásával vagy az 1356-os adományvonal felhívásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában