Szakmai program

2023.11.03. 14:15

Ismét a Víztudományi Kar hallgatói gyakorlatoztak Szarvason és Mezőhegyesen

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának mezőgazdasági vízhasznosítás tárgyat hallgató diákjai, kiegészülve az MHT Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakosztályának meghívására érkezett szakemberekkel 2023. október 19–20. között szakmai tanulmányúton, illetve gyakorlati képzésen vettek részt, adták hírül az intézmény honlapján.

Márton Anna

Szakmai tanulmányúton, illetve gyakorlati képzésen vettek részt a hallgatók

Forrás: vtk.uni-nke.hu

A gazdag szakmai program keretében a Magyar Akvakultúra és Halászíti Kutató Központ (MATE-HAKI) telephelyére látogattak, ahol betekintést nyertek a haltenyésztés és génmegőrzés technikai feladataiba. A résztvevők megtekintették azt a körtöltéses halastórendszert, ahol többek között a hazai génmegőrzés zajlik. Részesei lehettek egy őszi lehalászásnak is. A Szarvas-Fish kft. telephelyén az intenzív afrikai harcsa nevelését tanulmányozhatták ivadékneveléstől a piacon való értékesítésig.

A növénytermesztés vízigényének hatékony kiszolgálásához használt mérőberendezések bemutatására is sor került. A terepi bejáráson a csévélődobos öntöző konzolt és Center Pivot precíziós öntözőberendezéssel is találkoztak, ami nem volt ismeretlen, hiszen baján a Víztudományi Karon is telepítésre került egy berendezés, melynek kezelését a VTK hallgatói korábban már megismerhették, így alkalmuk nyílt valós öntözési folyamatok során is kipróbálni tudásukat. A szakmai tanulmányút során ellátogattak a Kákafoki szivattyútelepre, egy hidromechanizációs zagytérhez, a Szarvasi szivornyához, a békésszentandrási szivattyútelepre, megtekintették a békésszentandrási duzzasztóművet, az itt lévő hallépcsőt, hajózsilipet és a kisvízi erőművet is.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság telephelyén egy olyan korszerű marhatelepet is meglátogattak a hallgatók, ahol a hígtrágyakezelés öntözési célú előkészítésének valamennyi elemét megismerhették. A terület kiváló talajtani és klimatikus adottságai kedveznek a növénytermesztésnek, elsősorban a vetőmag kukorica és a szója előállításával foglalkoznak. A víz az egyetlen és kritikus tényezője a termesztés sikerének, ezért az öntözés gazdaságos megoldása elsőszámú feladata a gazdaságnak. A precíziós öntözés szinte minden formája megtekinthető a telephelyen működés közben. A birtok látogatása, Nóniusz és Gidrán anyakanca ménesnél zárult, ahol a lótenyésztés lemodernebb formájával találkozhattak a frissen felújított és impozáns környezetben. A kétnapos szakmai program a Sámson-Apátfalvi-Szárazér árvízkapu szemléjével, valamint a ménesbirtok vízellátásának kulcsműtárgyának, a Cservölgyi fővízkivételi mű megtekintésével zárul a Maros partján. A hallgatók a műtárgyak és vízgazdálkodási rendszerek mellett olyan szakembereket is megismerhettek, akik betekintést nyújtottak a szakma szépségébe és kihívásaiba is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában